Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман стана министър-председател на кралството.

Това се казва в саудитски кралски указ от вторник, съобщи държавната информационна агенция SPA.

Саудитският крал Салман нареди промени в кабинета, като синът на краля Халид бин Салман, бившият заместник-министър на отбраната, стана новият министър на отбраната.

Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в САЩ

Годеницата на Кашоги съди Мохамед бил Салман в САЩ

Те съдят Салман и десетки топ представители на саудитското правителство.

Промяната в кабинета доведе и до назначаването на Юсеф бин Абдула бин Мохамед ал Бунян за министър на образованието.

Министрите, които запазват позициите си непроменени, са принц Абдулазиз бин Салман като министър на енергетиката, принц Фейсал бин Фархан като министър на външните работи, Халид бин Абдулазиз ал-Фалих като министър на инвестициите, принц Абдулазиз бин Сауд бин Найеф бин Абдулазиз като министър на вътрешните работи, Мохамед бин Абдула ал-Джадан като министър на финансите.

Също така запазват своите министерски титли принц Абдула бин Бандар бин Абдулазиз като министър на Националната гвардия, Уалид ал Самаани като министър на правосъдието, Абдулатиф бин Абдулазиз Ал ал-Шейх като министър по ислямските въпроси, принц Бадр бин Абдула бин Фархан като министър на Култура, принц Абдулазиз бин Турки ал-Фейсал като министър на спорта, Тауфик бин Фаузан ал-Рабия като министър на хадж и умра, Маджид бин Абдула Ал-Касаби като министър на търговията.

Освен това Бандар бин Ибрахим ал-Хорайеф като министър на промишлеността и минералните ресурси, Ахмед ал-Хатиб като министър на туризма, Фейсал бин Фадхил Алибрахим като министър на икономиката и планирането и Фахд бин Абдулрахман ал-Джаладжел като министър на здравеопазването.

Шефът на Пентагона увери Мохамед бин Салман: САЩ са ангажирани със защитата на Саудитска Арабия

Шефът на Пентагона увери Мохамед бин Салман: САЩ са ангажирани със защитата на Саудитска Арабия

Лойд Остин разговаря със саудитския престолонаследник

Припомняме, че името на Мохамед бин Салман бе замесено в убийството на дисидента Джамал Кашоги. Саудитският принц пое отговорност за убийството от името на саудитското правителство, но отрече да е участвал лично в планирането на убийството.

През март турски прокурор прекрати дългогодишния задочен съдебен процес срещу убийците на Кашоги - ход, който се разглеждаше като част от опитите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да подобри отношенията си с принц Мохамед.

Разсекретен доклад на американското разузнаване през 2021 г., малко след като президентът Джо Байдън влезе в Белия дом, заключи, че принц Мохамед вероятно е наредил убийството на Кашоги.

САЩ бяха под натиск да наложат санкции.