Идеята да се позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават в международни състезания под неутрален флаг, е добре установена и в съответствие с Олимпийската харта. Това се посочва в изявление на Международния олимпийски комитет, цитирано от ТАСС.

Позицията е отговор на отворено писмо от докладчиците на Съвета на ООН по правата на човека Александра Ксантаки и Тендай Ачиуме, адресирано до президента на МОК Томас Бах и публикувано на 14 септември 2022 г. Докладчиците на ООН изразиха загриженост относно препоръката руски и беларуски спортисти да бъдат изключени от международни състезания. Според тях забрана, която се основава на националност, повдига сериозни въпроси по отношение на принципа на недискриминация.

"Обсъжданата идея (руснаци и беларуси да се състезават в международни турнири като неутрални спортисти - б.р.) се подкрепя от огромното мнозинство на олимпийското движение и отразява това, което видяхме на практика през последните две седмици на "Аустрелиън Оупън", отбелязва МОК.

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Зеленски против връщането на руските спортисти на международни състезания

Той е разочарован от позицията на шефа на МОК

"Спортистите се състезаваха в турнира като индивидуални участници под неутрален флаг без никаква идентификация на тяхната страна. Концепцията е добре установена и също се използва в колоезденето и редица професионални лиги в Северна Америка и Европа. Принципите, на които се основава концепцията, са в съответствие с Олимпийската харта", изтъква се в становището.

От 16 до 29 януари в Мелбърн се проведе основната част от тенис турнира "Аустрелиън Оупън". Сърбинът Новак Джокович спечели наградата при мъжете, докато Арина Сабаленка от Беларус спечели титлата при жените.

В края на февруари 2022 г. МОК препоръча международните спортни федерации да забранят на руснаци и беларуси да участват в състезания след събитията в Украйна.

Комитетът обаче издаде нови препоръки на 25 януари тази година, като предложи да се позволи на спортисти от тези страни да участват в състезания като неутрални спортисти, ако не са подкрепили активно руската специална военна операция в Украйна.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Зеленски поиска от Макрон да не пуска руски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Двамата лидери проведоха телефонен разговор