Русия прекратява сътрудничеството си със САЩ в областта на научните изследвания в ядрената и енергийната сфера.

Министър-председателят на Руската федерация Димитрий Медведев е подписал указа за преустановяване на споразумението със САЩ. Съответният документ е публикуван на интернет страницата на кабинета на министрите, съобщи агенция Новости. Споразумението, което е денонсирано, беше подписано през септември 2013 година във Виена.

Русия прекрати ядрен договор със САЩ
Обновена

Русия прекрати ядрен договор със САЩ

Това е още един показател за влошаващите

В разпореждането на Медведев се посочва, че споразумението се преустановява „във връзка с въведените от САЩ ограничения за сътрудничеството с Руската федерация в областта на атомната енергетика…”

„През април 2014 година държавната корпорация „Росатом” е получила писмо от американското министерство на енергетиката през посолството на САЩ в Москва, в което се съобщава за прекратяване на сътрудничеството в областта на атомната енергетика във връзка със събитията в Украйна”, се посочва в постановлението на Медведев.

"Действията, предприети от САЩ с въвеждането на санкции спрямо Русия, пряко затрудниха сътрудничеството, предвидено в споразумението, обяснява още документа.

Москва обвързва ядрения договор със санкциите на САЩ, НАТО и „Акта Магнитски”

Москва обвързва ядрения договор със санкциите на САЩ, НАТО и „Акта Магнитски”

Това става ясно от проектозакон

Тази стъпка от американска страна представлява съществено нарушение на условията на споразумението, целта на което е разширяване на сътрудничеството между страните в областта на научните изследвания и разработки в ядрената и енергийната сфера и създаване на такова сътрудничество на стабилна, надеждна и предсказуема основа”, заявява Москва.