Молдова подписа партньорство за сигурност и отбрана с Европейския съюз и стана първата страна, сключила подобно споразумение с блока. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Водена от проевропейския президент Мая Санду, Молдова, която се намира между Украйна и Румъния - член на НАТО и ЕС, се надява да се присъедини към Европейския съюз до 2030 г. и твърдо осъди нахлуването на руските сили в съседна Украйна.

"Молдова е първата държава, която подписа Партньорство за сигурност и отбрана с ЕС", написа Борел в социалната мрежа X.

Молдовците решават за ЕС на референдум на 20 октомври

Молдовците решават за ЕС на референдум на 20 октомври

Опозицията призова за бойкот

"Това партньорство ще повиши устойчивостта на страната. Ще ни позволи съвместно да се справим с общите предизвикателства пред сигурността, ще направи нашия ангажимент по-ефективен и ще проучи нови области на сътрудничество", добави той.

През март Санду подписа споразумение за сътрудничество в областта на отбраната с Франция. Тя предупреди, че Русия подновява усилията си да дестабилизира Молдова и ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи и по-напред в Европа.

Молдова получи независимост от Съветския съюз през 1991 г. и отношенията ѝ с Москва се влошиха след началото на войната в Украйна.

Санду: Молдова избра ЕС, който ще даде  мирно и безопасно бъдеще

Санду: Молдова избра ЕС, който ще даде мирно и безопасно бъдеще

По случай Деня на Европа президентът отново нападна Русия чрез исторически паралели за войните