Молдова избира Европейския съюз (ЕС), тъй като мирът е наш приоритет. Присъединяването към ЕС поставя Молдова на път на развитие, който ще даде на нашите граждани мирно и безопасно бъдеще у дома.

Това заяви президентът на Молдова Мая Санду на събитие, посветено на Деня на Европа, съобщава "Молдпрес". На акцията присъства и еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Президентът подчерта, че европейска Молдова е страна, в която хората са свободни, в която държавните институции и законът работят в интерес на гражданите.

Чрез историческите паралели с войните, проевропейския президент отново нападна Русия. 

Кишинев иска план "Маршал" за Украйна и Молдова

Кишинев иска план "Маршал" за Украйна и Молдова

ЕС трябва да осигури финансирането

"Днес е ден с двойно значение за Молдова и за целия свят. На този ден беше сложен край на войната. Денят на победата над нацизма и Денят на Европа не си противоречат, а представляват приемственост. Денят на победата е денят на мира на европейския континент. Раните от войната са едни и същи за цяла Молдова. Повече от 260 000 сънародници се бориха срещу нацистка Германия, 56 000 от тях не се върнаха у дома от войната. В момента войната отново започна в Европа и ние не можем да се радваме на гаранцията за мир. Войната е започната от Русия в Украйна и е обида срещу онези, които са дали живота си за мира между народите в Европа. Трябва да направим всичко по силите си, за да има мир и добро разбирателство в дома ни, както в едно голямо семейство", каза Мая Санду.

Тя подчерта, че ЕС винаги е гарантирал мира между своите страни.

"Молдова избира ЕС, тъй като мирът е наш приоритет. Не трябва да позволяваме на никого да поставя граници между нас; трябва да запазим жива паметта или нашите герои и да работим заедно за мир. Искаме мир, тъй като обичаме дома и семейството си. Европейска Молдова е страна със силни и надеждни приятели, с които можем да бъдем в безопасност. ЕС осигурява по-високи заплати и пенсии, свободно движение, по-голяма продължителност на живота и стабилен пазар за предприемачите. Трябва да превърнем Молдова в европейска държава до 2030 г. През следващия октомври страната ни ще реши бъдещето си чрез гласуване. Елате на референдума, заедно да градим бъдещето си! Искаме да си останем у дома и искаме ЕС да бъде наш дом. Искаме скъпите хора, които заминаха в чужбина, да имат желание да се върнат у дома. Искаме силна и независима държава. Ще се гордеем с нашата Молдова. Страните от ЕС ценят нашите обичаи, селата, кухнята и добротата. Да живее Европейският съюз, да живее европейската Молдова", каза Санду.

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Предвиждат се 2 до 7 години затвор, ако Евгения Гуцул бъде призната за виновна