Опозиционната молдовска партия "Шор" обвини полицията, че е фалшифицирала предявените обвинения за подкупване на избиратели по време на изборите в Гагаузия. Това заявиха от пресслужбата на партията. Изявлението бе направено във връзка с обиските в нейните офиси, след които началникът на Главния полицейски инспекторат на Молдова Виорел Чернауцану показа видеоматериали.

"Това е поредният фалшификат, аматьорско представление на Чернаутану и неговите творци от МВР. С помощта на този евтин фалшификат бандитите, маскирани като "слуги на закона", искат да оправдаят престъпните си деяния, извършени тази сутрин, когато нахлуха в обиски на членове на партията, правейки безредици и отнемайки лични вещи, както и парите на хората", се казва в съобщението, публикувано на сайта на партията.

По-рано партията "Шор" се обърна към Съвета на Европа, ОССЕ, както и към чуждестранни наблюдатели, като обвини молдовските власти в натиск и опити за проваляне на изборите за глава на Гагаузия на 14 май. Президиумът на Народното събрание (парламента) на автономията също поиска от молдовските власти да спрат натиска върху ЦИК на Гагаузия.

Победители в гласуването на изборите за глава на Гагаузия на 30 април бяха представителите на опозиционните партии "Шор" и Партията на социалистите на Република Молдова Евгения Гуцул и Григорий Узун, които получиха с разлика от само 13 гласa по 26 процента.

Молдова заподозря намеса на руски агенти в местните избори в Гагаузия

Молдова заподозря намеса на руски агенти в местните избори в Гагаузия

Кишинев отново обвини Москва в намеса във вътрешните ѝ работи

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че изборите са проведени с множество нарушения. Тези дни полицаи извършват обиски в предизборния щаб и сред активисти на партия "Шор", които са обвинени в подкупване на избиратели.

През 2021 г. по подобен начин заместник-председателят на партията Шор Марина Таубер беше отстранена от изборите за кмет във втория по големина град Балти. Тя спечели 47% от гласовете на първия тур и беше категоричен фаворит.