Молдовските опозиционни партии, които осъждат стремежа на проевропейския президент Мая Санду да си осигури членство в Европейския съюз, заявиха в неделя, че формират избирателен блок по време на събитие, проведено в Москва, предава Ройтерс.

Групите нарекоха своя съюз Victorie (Победа), сформиран около укриващия се проруски бизнес магнат Илан Шор, осъден задочно на 15 години затвор за крупна измама в страната, разположена между Украйна и Румъния.

Важно място в коалицията, подготвяща се за президентски избори и референдум за членство в ЕС, заемат лидерите на проруския регион Гагаузия, населен предимно с етнически турци.

"Ние предлагаме нов път за Молдова. Идеята за ЕС е просто фантом, който е разрушителен за нашите граждани и за страната", каза Шор на събрание в московски хотел в коментари, предадени от молдовския информационен бюлетин newsmaker.md .

"Нашата задача е да покажем на хората алтернативи, които са работили във времето."

Според Шор, това означава подновяване на повредените връзки с Русия и с регионалните организации, ръководени от Русия.

Евгения Гуцул, лидер или башкан на Гагаузия, каза, че групата има за цел да "защити независимостта на Молдова, да предпази страната ни от въвличане във военни операции... и да възстанови приятелските връзки с Русия".

Гуцул посети два пъти Русия през последните два месеца и потърси помощ от лидера на Кремъл Владимир Путин срещу централното правителство на Молдова.

Гагаузия плаши с независимост, ако Молдова и Румъния се обединят

Гагаузия плаши с независимост, ако Молдова и Румъния се обединят

Засилване на сепаратистките тенденции

Министърът на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину каза, че групата съзнателно е била създадена "точно до Кремъл".

"Цялата страна видя тези предатели на нацията в Москва", написа Спину във Фейсбук.

Санду осъди нахлуването на Русия в Украйна, а фрагменти от дронове и ракети падаха неведнъж на молдовска територия.

Молдовският проевропейски президент посочи Русия и корупцията като най-големите заплахи за страната си и свика референдум през октомври за присъединяване към ЕС, който да се проведе заедно с президентските избори.

Шор, който живее в Израел, беше осъден миналата година във връзка с "кражбата на века" в Молдова, при която 1 милиард долара изчезнаха от банковата система през 2014 г. Молдовските власти отдавна поискаха неговото екстрадиране.

Политическа партия, носеща неговото име, беше забранена, въпреки че нова партия, свързана с него, има достатъчно подкрепа, за да влезе в парламента, според проучвания на общественото мнение.

На изборите на 20 октомври Санду ще се изправи срещу бившия президент и лидер на Социалистическата партия Игор Додон, който миналата седмица призова гласоподавателите да бойкотират провеждащия се едновременно референдум за ЕС на основание, че президентът го използва, за да спечели преизбирането си. Проучванията дават на Санду 35,1% подкрепа на първия тур срещу 15,8% за Додон.

Додон и лидерът на комунистическата партия Владимир Воронин, друг бивш президент, споделят обща кауза с Шор в противопоставянето на референдума. Но те показват малко признаци на съвместно действие.

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Настоява и поддръжниците ѝ да не участват в допитването