В проведения по-рано днес телефонен разговор лидерите на Франция, Германия, Великобритания и Италия са помолили руския президент Путин да окаже влияние на сирийските власти за стабилизиране ситуацията в държавата.

Това съобщи канцлерът Ангела Меркел, която се срещна с френския президент Оланд в Елисейския дворец, цитирана от руски и германски медии.

Путин, по думите на Меркел, е потвърдил позицията на Москва за прекратяване на огъня в Сирия.

Руският президент обаче заявил на лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия по време на конферентния разговор, че решението на сирийския режим да проведе парламентарни избори през април не противоречи на мирния процес, съобщава „Франс прес”.

„Руската страна отбеляза, че решението на сирийските власти да бъдат проведени парламентарни избори през април 2016 г. е взето в съответствие със съществуващата сирийска конституция и не пречи на стъпките за изграждане на мирния процес”, коментираха от Кремъл след конферентния разговор.

От своя страна президентът Оланд подчертава, че прекратяването на огъня трябва да се спазва от всички с изключение в рамките на борбата с "Ислямска държава" и „Фронта ал Нусра”.

Оланд също така е категоричен, че не може изборите в Сирия да бъдат през юли. Той дори нарича подобна идея "провокация".