САЩ възнамеряват в близко бъдеще да монтират първата бойна лазерна система на кораба на американските военноморски сили USS Portland, съобщава порталът Drive.

Уточнява се, че той вече е доставен във военна база в Сан Диего.

Според изданието лазерът е разработен от американската военнопромишлена компания Northrop Grumman, която спечели договор за производство през 2015 г.

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Русия пусна видео на разгръщането на новия боен лазер "Пересвет"

Способен е да разстройва "дронове, ракети и самолети"

Мощността на лъча ще достига 150 kW, което ще позволи ефективно поразяване на малки кораби и безпилотни летателни апарати.

Изпитанията са били планирани за четвъртото тримесечие на финансовата 2019 година, но това вероятно ще се случи по-късно от планираното, допълва авторът на материала.

През април 2018 г. беше съобщено, че USS Portland е въведен в експлоатация. Той се превърна в единадесетият десантен кораб от клас "Сан Антонио". Корабът е проектиран да транспортира и поддържа силите на повече от 800 пехотинци. Освен това той може да се използва за привеждане в действие и възстановяване на десантни кораби, транспортни средства тип амфибии, както и за превоз на хеликоптери и конвертоплани MV-22 Osprey.