Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че отношенията между неговата страна и Унгария "са се променили много" заради антиукраинската позиция на унгарските власти. Преди войната тези две страни бяха съюзници в пререканията си с Брюксел, съобщава Би Би Си.

"Нашите отношения с Унгария се промениха много заради позицията на Унгария относно Украйна и Русия, това е факт. Преди си сътрудничихме много добре на ниво Вишеградска група, сега - в много по-малка степен", каза Моравецки, говорейки във Вашингтон в четвъртък пред Атлантическия съвет.

Вишеградската група включва Чехия, Полша, Словакия и Унгария.

"Вместо с Унгария сега работим много, много тясно с Румъния и балтийските страни. Ето защо казвам, че източноевропейските страни - без Унгария - са единодушни за това, което се случва в Украйна", каза Моравецки, цитиран от Ройтерс.

Преди войната Полша и Унгария бяха нещо като съюзници в рамките на ЕС, тъй като правителствата на двете страни бяха в конфликт с други държави и централните органи на Европейския съюз, които ги обвиняват в нарушаване на демократичния принцип на разделение на властите и независимост на съдебната система, нарушаване на свободата на печата (в Унгария), както и нарушения на правата на малцинствата.

Полша и Румъния създават съвместен комитет за отбрана

Полша и Румъния създават съвместен комитет за отбрана

Той ще развива производството на военна техника