Федералният арбитражен съд на Московския окръг остави в сила постановление на Деветия арбитражен апелационен съд, който признава за недействителни повечето от данъчните претенции към Британския съвет.

Така съдът е отхвърлил касационната жалба на Федералната данъчна служба на Русия. В съобщенията обаче на руските агенции не се посочва размерът на данъчните задължения, които са отхвърлени и отсъдени като недействителни.

Съдебната битка между данъчните и Британския съвет започна преди повече от година след като на няколко пъти представители на руските власти намекваха, че Съветът вече не е желан в Русия.

Постановлението на данъчните, което установява, че организацията не е платила данъците си за 2004 - 2006 година, е от 21 януари 2008 година. После горна инстанция вече веднъж намали сериозно претенциите, но само месец по-късно решението бе отменено с аргумента, че решението не е подписано от съдебния секретар затова е и недействително.

Британският съвет още в самото начало не бе съгласен с решенията и исковете на данъчните служби, но според закона плати цялата сума, след което подаде жалба в съда.

Няколко пъти след това постановление членове на британското правителство, британски депутати, както и външният министър Милибанд посочваха, че Великобритания се противопоставя на обвързването на бъдещето на Британския съвет в Русия с делото „Литвиненко"


По искане на руското външно министерство през януари месец миналата година бяха закрити всички регионални офиси на Британския съвет. Руската страна тогава излезе с аргумент, че не е подписано двустранно споразумение, което да дава правова основа за работата на организацията.

Министърът на външните работи Сергей Лавров няколко пъти по-рано е намеквал, че такова споразумение ще бъде подписано при възобновяване на сътрудничеството на спецслужбите и преговори по разхлабване на визовия режим за руснаци - разговорите и по двете бяха прекъснати при разразяване на конфликта около случая „Литвиненко".

В последно време тези проблеми загубиха остротата и силата си, но до този момент филиалите на Британския съвет в Русия не са възобновили работата си.