Москва не води преговори с Хавана за възстановяване на руската военна база на територията на Куба, заяви пред "Интерфакс" източник от Външното министерство на Русия.

Нямаме военна база в Латинска Америка, не водим и преговори по този въпрос, включително и с Куба. Нови бази няма да откриваме, но за нашия флот са необходими пунктове на заход, заяви източникът.

Русия отваря своя стара база в Куба за шпионаж на САЩ

Русия отваря своя стара база в Куба за шпионаж на САЩ

Преди да бъде затворена базата беше ръководена

Той изясни, че нямат своя база в Куба, има пристанище, което да ползват. Корабът влиза в пристанището, бива обслужен и след това излиза на следващата задача. Там няма нищо, което да предполага разместване на войските, на специалистите които се занимават с това. Всичко се прави от кубинци, поясни той.

"Разбира се, за бъдещата работа на флота са ни необходими няколко пункта за заход, за допълване на запасите, за отдих на екипажа, вземане на вода, стоки, отопление. Подобно сътрудничество имаме с Куба. Съществува подобна практика, което не е нещо ново", поясни източникът.

"По отношение на всички наши бази има ясно заявена позиция, в това число - и на високо ниво, от което ние се ръководим. Никакви други принципни изводи не са установени", заяви източникът.

Както бе съобщено, зам.-военният министър на Русия Николай Панков по-рано заяви в Държавната Дума, че се разглежда въпросът за възстановяване на руското военно присъствие на "далечни подходи" - Куба и Виетнам.

"Сега идва преосмисляне на тези решения, които бяха приети по-рано. Относно нашето присъствие на далечните дестинации, се занимаваме, заяви Панков, отговаряйки на въпросите в парламента за възможно връщане на Русия на военните обекти в Куба и във Виетнам.

Военният министър на Виетнам неотдавна заяви, че Ханой не би допуснал появяването на чужди военни бази на своя територия.