Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по отношение на руската дипломатическа мисия и недвижимите имоти ще получат неизбежен пропорционален отговор, реакцията на Русия ще бъде твърда. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Действията на британските власти, които буквално се задушават от русофобия, напълно потвърждават пристрастността и враждебността на британската линия в руската посока", подчертава Захарова. 

Според официалния представител на руското дипломатическо ведомство, Великобритания не само не възнамерява да се откаже от провокирането на Русия, но и "полага значителни усилия за повишаване на конфронтацията".

"Този ​​път в Лондон решиха да използват откровени лъжи, за да оправдаят антируските мерки, обявени на 8 май, включително експулсирането на аташето по отбраната в руското посолство в Лондон и отнемането на дипломатически статут на редица недвижими имоти, принадлежащи към нас под предлог за някаква "руска следа" в пожара на търговски складове в покрайнините на британската столица, се отбелязва в текста. Всичко това без представяне на никакви документи или конкретни факти".

Москва смята за "изключително безотговорни и категорично неприемливи твърденията на британците за предполагаемото участие на нашата страна в някакви злонамерени действия, особено без доказателства за техните заключения". "Това не е първият път, когато Лондон използва подобна тактика, когато британците отправиха обвинения за участието на Русия в отравянето на Литвиненко и инцидента със Скрипал, като същевременно отказаха взаимодействие по същество и изясняване на същността на случилото се, отбеляза Захарова. С активно участие "британците организираха и стартираха цинична дезинформационна кампания за предполагаемото масово убийство на местни жители в Буча от руски военни".

Според нея тази инсценировка е с цел да се провалят руско-украинските преговори и да се стартира предварително подготвен пакет от антируски санкции от Запада.

"След това Буча се превърна в битов символ на цинизма на украинската пропаганда, тясно покровителствана от англосаксонските политически стратези", се казва в коментара.

Великобритания гони руското военно аташе от острова

Великобритания гони руското военно аташе от острова

Британското правителство ограничава продължителността на руските дипломатически визи

Припомняме, че Великобритания съобщи за редица мерки към дипломатическите действия на Русия на острова, като британското правителство смята да отзове руското аташе по отбраната. 

"Ние ще премахнем статута на дипломатически помещения от няколко свързани с Русия имоти в Обединеното кралство. Налагаме нови ограничения за руските дипломатически визи, включително ограничаване на продължителността на времето, което руските дипломати могат да прекарат в Обединеното кралство", посочи министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли.

Действията са в следствие на модел на злонамерена дейност от Русия във Великобритания и Европа.

Клевърли заяви още пред парламента, че руското военно аташе е "недеклариран офицер от военното разузнаване" на Русия.

На 26 април британец беше обвинен за предполагаема враждебна държавна дейност, предназначена да облагодетелства Русия, включително чрез предполагаемо вербуване на още лица за палеж на свързан с Украйна търговски обект в Лондон.

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски се срещна с британския финансов министър Джеръми Хънт в Киев, като е призовал Великобритания да затегне санкциите срещу Русия. На 13 април САЩ и Великобритания наложиха ембарго на редица руски суровини, сред които алуминий, мед и никел.

В края на 2023 г. Великобритания обяви 46 нови мерки срещу лица и организации от други страни, за които твърди, че участват в руските военни вериги за доставки. Китайското посолство в Лондон осъди този ход.