Великобритания съобщи днес за редица мерки към дипломатическите действия на Русия на острова, като британското правителство смята да отзове руското аташе по отбраната. Това предават от Reuters.

"Ние ще премахнем статута на дипломатически помещения от няколко свързани с Русия имоти в Обединеното кралство. Налагаме нови ограничения за руските дипломатически визи, включително ограничаване на продължителността на времето, което руските дипломати могат да прекарат в Обединеното кралство", посочи министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли, като добави, че действията са в следствие на модел на злонамерена дейност от Русия във Великобритания и Европа.

Клевърли заяви още пред парламента, че руското военно аташе е "недеклариран офицер от военното разузнаване" на Русия.

Припомняме, на 26 април британец беше обвинен за предполагаема враждебна държавна дейност, предназначена да облагодетелства Русия, включително чрез предполагаемо вербуване на още лица за палеж на свързан с Украйна търговски обект в Лондон.

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски се срещна с британския финансов министър Джеръми Хънт в Киев, като е призовал Великобритания да затегне санкциите срещу Русия. На 13 април САЩ и Великобритания наложиха ембарго на редица руски суровини, сред които алуминий, мед и никел.

В края на 2023 г. Великобритания обяви 46 нови мерки срещу лица и организации от други страни, за които твърди, че участват в руските военни вериги за доставки. Китайското посолство в Лондон осъди този ход.

Русия предупреди Лондон за използването на британско оръжие в Украйна

Русия предупреди Лондон за използването на британско оръжие в Украйна

Москва може да отвърне на британските военни съоръжения и оборудване