Близък съюзник на руския президент Владимир Путин предложи конфискуване на имущество и активи на руснаци, които дискредитират въоръжените сили на страната и се противопоставят на войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Председателят на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че настоящите мерки, като глоби за говорещите против "специалната военна операция" на Москва в Украйна, не са достатъчно строги.

През март Русия предприе сурови мерки срещу критиците на войната ѝ в Украйна с нов закон, според който разпространяването на невярна информация за военните е престъпление, за което се предвижда потенциална присъда до 15 години затвор.

По този закон вече са образувани няколко дела, а Мещанският съд в Москва осъди общинския депутат Алексей Горинов на седем години затвор по дело за разпространение на "фалшификати" за руската армия. Именно това наказание поиска прокуратурата за него за изказването му на заседание на съвета на депутатите, в което между той нарече "война" руската инвазия в Украйна и се обяви против нея.

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия