Руското външно министерство определи експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България като действия, насочени към прекъсване на отношенията между Руската и Българската православни църкви и братските връзки между народите. Това съобщава "Интерфакс". 

"Ние сме възмутени и шокирани от факта на случилото се. Това още веднъж говори, че сегашното ръководство на България окончателно е тръгнало по пътя на разрушаването не само на политическите контакти между държавите, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ", се казва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, публикуван на сайта на външното ведомство.

По думите ѝ, в четвъртък свещениците от руската църква-манастир в София са били привикани в българската имиграционна служба, откъдето са получили заповед да напуснат в рамките на 24 часа, "като лица, за които се твърди, че представляват заплаха за нейната национална сигурност."

"Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгения и служител на храма", обясни официалният представител на руското външно министерство.

Захарова подчерта, че "този крещящ недружелюбен акт на българските власти не подлежи на никакво логично обяснение".

"Особеното богохулство е, че тази стъпка беше предприета на празника Рождество на Пресвета Богородица - свещен и чист ден за енориашите на Руската православна църква", добави представителят на руското външно министерство.

Тя отбеляза, че "древният руски храм, който дълги години е служил като място за обща молитва на руснаци и българи, сега ще бъде затворен".

"Още веднъж подчертаваме, че отговорността за бързото влошаване на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна", каза официалният представител на руското външно министерство.

Руската православна църква (РПЦ) също изрази остър протест срещу експулсирането на свои представители от България, се казва в съобщение на службата за комуникация на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.

"Изгонването на духовници, чието призвание е да служат на Бога и хората, да проповядват мир и братство между народите, е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желание да се заличат славните страници от общата история на България и Русия", се казва в публикувания в четвъртък документ.

В изявлението се казва, че руският храм "Св. Николай" в София, където се намира подворието на Московската патриаршия, през последните сто години е символ на духовното единство на братските народи на двете страни. 

"Бруталната мярка на полицейска бруталност, предприета от българските власти, е насочена към подкопаване на традиционно приятелските отношения между двете сестрински църкви и цели да настрои един срещу друг братски народи, обвързани от обща история и обща вяра. Ние сме уверени, че плановете на инициаторите на този настъпателен акт ще бъдат провалени Московската и Българската патриаршии ще запазят своята вкоренена във вековете общност и няма да компрометират историческата памет на нашите народи", отбелязват от Руската православна църква.

ДАНС гони трима руски свещеници заради политическа дейност

ДАНС гони трима руски свещеници заради политическа дейност

5 години те не могат да влизат у нас

Припомняме, че по-рано в четвъртък стана ясно, че България експулсира принудително един руснак и двама граждани на Беларус. Заповедта за това е издадена от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). На тримата чужденци за наложени още две принудителни административни мерки - "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на следните чужди граждани.

Експулсират се руски гражданин с инициали Н. З., както и Е. П. и В. от Беларус. Мерките са наложени заради извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интересите на страната ни, съобщиха от ДАНС.

Получени са данни за действия на тримата, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси.

Руското посолство съобщи, че България експулсира настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Според Посолството на Русия у нас духовниците са считани като заплаха за националната сигурност. Дипломатическата служба определи това като груби и фрапантни действия на българските власти.

"Нямам за какво да говоря, защото по-ниско от това дъно никой не е падал", коментира по-късно руският посланик у нас Елонора Митрофанова.