Москва съобщи за върнати 94 руски военнослужещи от украински плен, където са били "смъртно заплашени".

За обмена съобщава днес, неделя, държавната агенция ТАСС. Обменът е извършен в редовен порядък, доколкото в последните месеци това се случва редовно. Интересното в случая е, че първи за този обмен съобщава руската страна - до този момент винаги първа е била Украйна, а понякога от страна на Русия дори не е имало и потвърждение.

На 11 юни в резултата на преговори с "подконтролния на Киев режим" са върнати 94 руски военнослужещи, които в плен са били под смъртна опасност", цитира ТАСС руското министерство на отбраната.

Уточнява се, че в освободените военнослужещи ще бъдат приведени в медицински заведения към Министерство на отбраната за провеждане на лечение и рехабилитация. На всички освободени се оказва необходимата медицинска и психологическа помощ.

Украинската страна по-късно съобщи за върнати 95 свои военни, които са се намирали в плен. 93 от тях са редови военнослужещи и двата офицери. Сред тях са и такива, които са пленени в Мариупол, от "Азовстал", на острова Змейни, както и при Бахмут. Изрично ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак заявява, че са върнати участници в специалните операции, които са летели на вертолет в обкръжения Мариупол и над "Азовстал".

Много от върнатите военнопленници са се намирали в руски ръце ранени.

Русия предала военнопленници на Унгария

Русия предала военнопленници на Унгария

С благословия от патриарх Кирил и Руската православна църква

Обикновено обмените се извършват 1:1 с известни изключения. Такова изключение бе обаче обмяната, договорена за предаване на т.нар. кум на Путин, украинския бизнесмен, обвинен и за държавна измяна, Виктор Медведчук.

Също така Украйна размени няколко духовници от Украинската православна църква, която има исторически близки връзки с Москва, за заловени от Русия украински войници. По информация единият духовник е бил разменен за 28 украински войници.

Украйна заяви, че си е върнала 106 защитници на Бахмут

Украйна заяви, че си е върнала 106 защитници на Бахмут

Руските власти не са съобщили за обмен на пленници