Вероятността Киев да започне военен конфликт в Източна Украйна е по-голяма от всякога. За това предупреди Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че Украйна е разположила голям брой военни до границите на отцепническите региони, контролирани от проруски сепаратисти. Песков счита, че това е индикация, че Киев се готви за нападение.

Песков бе категоричен, че информацията, идваща от Запада, е пълна с "истерия" и "преплетена с лъжи".

Москва обвинява САЩ и техните съюзници, че засилват напрежението между Изтока и Запада чрез обявяването на планове за увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на семействата на дипломатите от американското посолство в Украйна.

Песков: НАТО е заплаха за Русия

Песков: НАТО е заплаха за Русия

Москва счита за конфронтиране разширяването на Алианса

Вашингтон обяви, че започва да евакуира част от служителите на посолството си в Киев с мотива, че по всяко време може да се случи военно нападение от страна на Русия. Това е и един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за агресивна руска стъпка в региона.

Впоследствие Великобритания също разпореди изтегляне на част от служителите на посолството си в Киев и техните семейства.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз не планира да изтегля семействата на дипломатите си от Украйна засега, тъй като не разполага с "информация, която да оправдава този ход".

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.