Кремъл заяви, че подкрепя опитите на Сърбия да защити етническите сърби в Северно Косово, но отрече обвинението на Прищина, че Русия по някакъв начин подклажда напрежение в опит да посее хаос на Балканите, съобщава "Ройтерс".

Вчера сърбите в етнически разделения град Митровица в Северно Косово издигнаха нови барикади часове, след като Белград обяви, че е поставил армията си в най-висока бойна готовност след седмици на ескалация на напрежението.

Косово, населявано от албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след война в периода 1998-1999 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албански граждани.

Запитан за твърдението на косовския вътрешен министър Джелал Свекла, че Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово чрез подкрепа на сръбското малцинство, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна, че е "погрешно" да се търси разрушително руско влияние.

Сърбия е привела армията си в състояние на бойна готовност

Сърбия е привела армията си в състояние на бойна готовност

Напрежение между Белград и Прищина

Сърбия е суверенна държава и е абсолютно погрешно да се търси деструктивно влияние на Русия тук, отсече той.

Сърбия е суверенна държава и естествено защитава правата на сърбите, които живеят наблизо в такива трудни условия, и естествено реагира остро, когато тези права са нарушени, допълни Песков.

Сърбия отрича да се опитва да дестабилизира съседа си и твърди, че просто иска да защити своето малцинство там. Вчера сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия "ще продължи да се бори за мир и ще търси компромисни решения".

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Националисти с връзки с руската "Вагнер" могат да провокират НАТО в региона

Около 50 000 сърби живеят в северната част на Косово и отказват да признаят правителството в Прищина. Вместо това те считат Белград за своя столица.

От своя страна Кремъл заяви, че подкрепя Белград.

"Имайки много близки съюзнически отношения, исторически и духовни отношения със Сърбия, Русия много внимателно следи какво се случва, как се спазват и гарантират правата на сърбите", подчерта Песков.

И, разбира се, ние подкрепяме Белград в действията, които се предприемат, допълни той.