Руското министерство на отбраната увеличи броя на руските военнослужещи, загинали в Макеевка в Донецката народна република в резултат на обстрел от украинските въоръжени сили. Жертвите вече са 89 души, съобщи ТАСС, позовавайки се на първия заместник-началник на главното военно-политическото упрравление на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Сергей Севрюков.

На 2 януари Министерството на отбраната призна за смъртта на 63 руски войници в Макеевка, като преди това обстрелът беше представен от окупационните власти в Донецка област с данни за около 15 ранени. Признанието на руското МО се случи повече от 10 часа след като украинските военни съобщиха за обстрела по училището, където са били настанени мобилизираните. По-късно и руски военни блогъри потвърдиха за инцидента, включително и някои от тях съобщиха за стотици загинали.

Украйна и Русия драстично се разминават за разменените "новогодишни подаръци"

Украйна и Русия драстично се разминават за разменените "новогодишни подаръци"

За удар по база на мобилизирани в Макеевка, Донецка област

Пред агенцията Сергей Севрюков говори за основната причина за трагедията в Макеевка, за ответния удар след обстрела и за предприетите мерки.

"За съжаление, броят на загиналите наши другари нарасна до 89 души по време на разчистването на отломките от стоманобетонните конструкции." Сред загиналите е и подполковник Бачурин, заместник-командир на полка.

Според Сергей Севрюков причините украинските въоръжени сили да успеят да проследят координатите на военнослужещите е масовото активиране и използване на мобилни телефони от тях в разрез със забрана за това. Заместник-началникът на главното военно-политическо управление уверява, че отговорните длъжностни лица ще бъдат изправени пред съда след разследване.

Веднага след удара в Макеевка командването е предприело всички налични мерки за спасяване на жертвите. Видео кадри от мястото, пуснати в социалните мрежи, показаха, че сградата на училището е напълно разрушена.

Севрюков уверява и че семействата на загиналите и ранените ще получат цялата необходима помощ, а военното командване е предприело мерки за предотвратяване на подобни трагични инциденти в бъдеще.

Ответен удар

Също така Сергей Севрюков посочва, че руските военни са нанесли ответен удар, който е унищожил ракетна установка, от която украинските въоръжени сили са обстреляли Макеевка.

Ракетни и въздушни удари в близост до жп гара Дружковка в ДНР унищожиха още четири ракетни установки HIMARS, както и "над 200 украински националисти и чуждестранни наемници". Освен това "край Масловка е ударен пункт за временно разполагане на едно от подразделенията на чуждестранния легион, където са унищожени над 130 чуждестранни наемници.

Припомняме, че в доклада от вчера на говорителя на руското министерство на отбраната Конашенков унищожените установки HIMARS в Дружковка бяха две, а не четири.

В Русия започнаха с взаимните обвинения след атаката в Макеевка

В Русия започнаха с взаимните обвинения след атаката в Макеевка

Украйна е освободила 40% от териториите, завзети от Русия, от февруари