Русия разполага със средства за подкрепа на четирите украински региона, които президентът Владимир Путин анексира миналата седмица, и тези средства са част от бюджета на страната. Това заяви пред парламента руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от "Ройтерс".

Русия обяви анексирането на регионите, след като проведе т.нар. "референдуми" в окупираните райони на Украйна. Западните правителства и Киев обаче бях, категорични че гласуването е в разрез с международното право и е принудително и непредставително.

Приоритет за следващите три години ще бъде пълното интегриране на новите региони, посочи Силуанов, без да уточнява колко средства ще бъдат изразходени за целта.

Във федералния бюджет има необходимите средства, както за текущото осигуряване на социални стандарти, така за икономическо възстановяване на новите региони на Руската федерация, увери той.

ЕС осъди руската анексия
Обновена

ЕС осъди руската анексия

Блокът "никога няма да признае незаконните референдуми"

Русия планира да спечели 27,7 трилиона рубли тази година и да похарчи 29 трилиона рубли. Това ще доведе до дефицит от 1,3 трилиона рубли, или 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, според разчетите на финансовото министерство.

Очаква се бюджетният дефицит да нарасне до 2% от БВП през следващата година, преди да се понижи до 0,7% от БВП през 2025 г.

Съгласно проектобюджета Русия вече е определила целта за разходване на общо 6,6 трилиона рубли, или близо 1/4 от общите си разходи за следващата година.

Конституционният съд на Русия "благослови" анексията

Конституционният съд на Русия "благослови" анексията

Процедурата е в ход