Европейският съюз заяви в петък, че твърдо осъжда анексирането от Русия на окупирани региони на Украйна, добавяйки, че никога няма да признае "незаконните" референдуми, проведени там, и ще засили санкциите си, за да увеличи натиска върху Москва, предава Ройтерс.

Европейският съвет заяви в изявление от името на всички свои членове, че умишленото подкопаване на международния ред от страна на Русия излага на риск глобалната сигурност.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия организира като претекст за това по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати", се казва в изявлението.

"Ние ще засилим нашите ограничителни мерки срещу незаконните действия на Русия. Те допълнително ще засилят натиска върху Русия да прекрати своята агресивна война", се казва в съобщението.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че незаконното анексиране, обявено от Путин в Кремъл, няма да промени нищо.

"Всички територии, незаконно окупирани от руските нашественици, винаги ще принадлежат на суверенния народ (на Украйна)", написа Фон дер Лайен в "Туитър".

Тя каза още, че Кремъл е ескалирал войната в Украйна до ново ниво и Европейският съюз ще накара Русия да плати висока цена за това.

Други представители на ЕС също коментираха анексирането на южните райони на Украйна.

"27-те лидери на (ЕС) осъждат незаконното анексиране. Ние не признаваме и никога няма да признаем фалшив референдум. Никога няма да признаем незаконното анексиране", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Съобщението за анексирането на украински територии от Русия е голямо нарушение на международното право и Хартата на ООН. Никой фалшив референдум не може да оправдае това", каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Шарл Мишел: ЕС не признава фалшиви референдуми и резултати

Шарл Мишел: ЕС не признава фалшиви референдуми и резултати

След обявените от Русия за успешни избори в украински области

Всички държави от ЕС трябва да постигнат единодушие, за да наложат новия пакет от санкции. Ако в позициите им възникнат непреодолими различия, въпросът ще бъде отнесен до срещата на националните лидери на блока в Прага, която ще се проведе на 6-7 октомври.

Унгария е най-изявеният критик в ЕС на наказателните мерки срещу Русия, до които се стигна заради новата ескалация на Москва във войната - обявената военна мобилизация, ядрените заплахи и официалното анексиране на голяма част от окупираната територия на Украйна.

Вчера Будапеща предупреди, че не може да подкрепи планирания осми санкционен пакет, ако той съдържа енергийни санкции.

Преди дни унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че санкциите на ЕС всъщност са имали "обратен ефект" и са повишили цените на енергията, нанасяйки удар на европейските икономики.

Никога, никога, никога! - Байдън няма да признае руската анексия

Никога, никога, никога! - Байдън няма да признае руската анексия

Белият дом обмисля нови санкции