Единствената цел на ядрената реторика на Г-7 е да упражни психологически, военен и политически натиск върху Москва и Пекин. Това заяви заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

В първото по рода си комюнике за ядреното разоръжаване, публикувано на срещата на върха на Г-7 миналата седмица, групата призова Русия и Китай да покажат по-голяма прозрачност относно ядрените си арсенали, подобно на стъпките, предприети от Съединените щати, Великобритания и Франция.

Рябков - главният човек на руското ведомство, отговарящ за контрола на оръжията - отвърна, че документът отразява антируския и антикитайския тон на групата.

"Създава се впечатлението, че западната реторика по темата за размера на техните ядрени арсенали (на Русия и Китай - б.р.) има една-единствена цел - оказване на психологически и военно-политически натиск върху Русия и Китай", подчерта той.

Axios: Ядрената надпревара между САЩ, Русия и Китай може да излезе извън контрол

Axios: Ядрената надпревара между САЩ, Русия и Китай може да излезе извън контрол

Който и да започне пръв, ответният удар ще доведе до "край на цивилизацията"

Зад това очевидно стои патологично желание нашите страни да бъдат очернени, допълни зам.-министърът.

Изказването му идва след яростния отговор както на Китай, така и на Русия по отношение на срещата на върха на Г-7 и декларациите, в които двете страни се посочват по редица въпроси. Москва нарече срещата "инкубатор" за антируска и антикитайска истерия.

Китайският лидер Си Дзинпин и неговият "скъп приятел" президентът Владимир Путин се ангажираха с "безгранично" партньорство точно преди руската инвазия в Украйна през 2022 г. и оттогава допълнително засилиха икономическите, политическите и военните си отношения.

В поредицата от двустранни посещения руският министър-председател Михаил Мишустин пристигна в Китай късно снощи за разговори с китайски официални лица и представители на бизнеса. Това засили безпокойството на Запада относно отношенията между двете страни.

Китай отказва да участва в надпревара в ядреното въоръжаване

Китай отказва да участва в надпревара в ядреното въоръжаване

Страната уверява, че ще поддържа ядрените си сили на минималното ниво, необходимо за националната сигурност