Китай привика японския посланик, за да изрази протест относно "шуменето около въпроси, свързани с Китай" на срещата на върха на Г-7, съобщава "Ройтерс".

Лидерите на седемте най-развити индустриални страни се срещнаха в японския град Хирошима и изразиха сериозна загриженост относно нарастващото напрежение в Източно и Южнокитайско море, както и по отношение на ситуацията с човешките права в Китай, включително в Тибет и Синцзян.

Китайският заместник-министър на външните работи на Китай Сун Вейдун заяви, че Япония е сътрудничила с другите страни на срещата на върха на Г-7 "в дейности и съвместни декларации за очерняне и нападки спрямо Китай, груба намеса във вътрешните работи на Китай, нарушаване на основните принципи на международното право и духа на четирите политически документа между Китай и Япония", визирайки съвместното китайско-японско изявление от 1972 г.

ЕС иска стабилно сътрудничество с Китай, но да играе по правилата

ЕС иска стабилно сътрудничество с Китай, но да играе по правилата

Шарл Мишел призова Пекин да притисне Русия да прекрати войната в Украйна

Той подчерта, че действията на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и интересите на развитието на Китай и че Пекин е "крайно недоволен и твърдо им се противопоставя".

"Япония трябва да коригира разбирането си за Китай, да осъзнае стратегическата си автономия, да се придържа към принципите на четирите политически документа между Китай и Япония и действително да насърчава стабилното развитие на двустранните отношения с конструктивно отношение", настоя Сун.

Сунак възприема Китай като най-голямото предизвикателство за световната сигурност

Сунак възприема Китай като най-голямото предизвикателство за световната сигурност

Въпреки това другите водещи икономики не трябвало да се отделят напълно от Пекин

На срещата японският посланик в Китай Хидео Таруми е заявил, че е "естествено" Г-7 да обсъжда въпроси от общ интерес, както е правила в миналото и ще продължи да прави в бъдеще, докато Китай не промени поведението си.

"Китай трябва първо да предприеме положителни стъпки за справяне с тези проблеми, които предизвикват безпокойство, щом иска те да не бъдат разглеждани", изтъкнал е Таруми.

Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно посочи на брифинг, че политиката на страната спрямо Китай е последователна, ще продължи да поставя необходимите теми и ще настоява за отговорно поведение, като същевременно предприема стъпки за разрешаване и сътрудничество по общи въпроси.

Япония и Китай за първи път разговаряха по гореща линия за отбрана

Япония и Китай за първи път разговаряха по гореща линия за отбрана

Военните министри на двете страни проведоха 20-минутен разговор