Френският вътрешен министър Бернар Казньов потвърди, че 28-годишният белгийски джихадист Абделхамид Абаауд е смятан за „мозък" на терористичните атаки в Париж.

Абаауд беше убит по време на полицейска спецакция в парижкото предградие "Сен Дени" в сряда.

„Абделхамид Абаауд е изиграл решаваща роля в терористичните нападения, които разтърсиха Париж на 13 ноември", посочи френският вътрешен министър.

Той разкри, че убитият терорист стои зад 4 или 6 осуетени нападения от пролетта насам.

„От шест терористични атаки, които бяха осуетени от френските тайни служби от пролетта на 2015 г., Абаауд може да е замесен в четири", уточни Казньов.

Вътрешният министър уточни, че единият от опитите за атентати е бил срещу църкви във Вилжуиф, град, който се намира в южните покрайнини на Париж.

Франските власти получили информация от разузнаване извън Европа, че Абаауд може да е бил забелязан в Гърция, като никога не са получавали информация от други разузнавания, че джихадистът се намира във Франция и смятали, че е извън Европа.

На 13 ноември, при серия координирани атаки на различни места във френската столица, терористи убиха 129 души и раниха други 350, много от тях критично.

Европа трябва да действа бързо след насилието в Париж, настоя френският вътрешен министър.

Според Казньов терористът може също да е свързан с атаката срещу пътническия високоскоростен влак „Талис", пътувал от Амстердам за Париж, която стана на 21 август, като бяха ранени трима души.