Египетски съд постанови разформироването на бившата управляваща партия в страната и конфискуването на имуществото й, предаде АП. Това беше едно от главните искания на опозицията, свалила президента Хосни Мубарак.

Активистите й оказваха продължителен натиск на взелите властта военни за това Националната демократическа партия да изчезне от политическото пространство. Причина за това е, че и след падането на Мубарак тя остана влиятелен фактор в политическото пространство и можеше да възстанови част от позициите си на предстоящите избори през септември.

Решението на съда показва, че военните в Египет са започнали значително по-бързо да реагират на исканията на обществото, след като напрежението в страната се повиши значително през последните месеци. Опозицията обвини преходния военен съвет, че защитава бившия президент и обкръжението му, на пл. „Тахрир" бяха организирани нови протести.

Решението на върховния съд за разформироване на партията и конфискация на имуществото й дойде, след дело за корупция. Съратниците на Мубарак контролираха в продължение на десетилетия политическия живот в Египет чрез изборни машинации и законодателство, изискващо на практика всяка нова партия да бъде одобрена от управляващите.

Междувременно СиЕнЕн съобщи, че Хосни Мубарак е бил прехвърлен от Шарм ел-Шейх във военен обект, разположен в столицата Кайро.