садрБившият бунтовнически лидер и настоящ влиятелен иракски политик Муктада ас-Садр заяви пред свои последователи, че все още САЩ са негов най-голям враг и борбата с коалиционните сили не е спирала, предаде АП. Духовникът, който влезе в управлението на страната, освен това посочи, че на правителството трябва да бъде даден шанс да прогони чуждите войски „по подходящ начин".

В първата си реч от близо 4 години Садр, който се укриваше в Иран, не изневери на познатата си риторика, насърчаваща съпротива срещу 50-те хиляди американски военни. В миналото неговите шиитски милиции участваха в сражения с чуждите войски и тероризираха иракските сунити.

„Нека целият свят разбере, че ние сме против Америка. Не на окупацията!", заяви 37-годишния Садр по време на половинчасовата си реч в Наджаф. „Ние не убиваме иракчани, нашите ръце не убиват иракчани. Наша цел е окупаторът и ще се борим с него по всички възможни начини", каза още той.

Ас-Садр е смятан от Вашингтон за заплаха за сигурността на страната, но след последните избори духовникът вече има 40 депутати в парламента и осем ключови поста в управлението. По този начин бунтовническият лидер се превърна в политическа сила, която не може да бъде пренебрегната.

Пред хилядите си привърженици Муктада ас-Садр нарече САЩ, Великобритания и Израел „нашите общи врагове". „Може би през последните няколко месеца сме намалили усилията си в борбата с окупатора, тъй като бяхме заети с политика. Нашата цел е да изгоним окупатора с всички средства. Това не значи, че всеки трябва да вземе оръжие. Това е работа единствено на бойците", заяви духовникът.

От американското посолство в Багдад омаловажиха изказването на Садр, като заявиха, че „не са чули нищо ново".

САЩ и Ирак подписаха споразумение, според което до края на годината 50-те хиляди американски войници ще напуснат страната до края на годината. Въпреки това, Багдад не изглежда способен да се защити сам от евентуално нападение, поради което се появиха спекулации, че премиерът Нури ал-Малики ще поиска част от американците да останат.

Името на ас-Садр нашумя сред бедните шиити в началото на войната в Ирак през 2003г. Неговата „Армия на Махди" се превърна в един от големите врагове на американците и правителствените сили между 2004г. и 2008г. Садр избяга в Иран през 2007г., когато беше обвинен в убийството на друг духовник. Въпреки това, той запази контрола над силите си.

Единствено с помощта му (и с благословията на Техеран) премиерът на страната успя да сформира ново правителство след неубедителните резултати на партията му на изборите през март.

На този етап не е ясно дали Муктада ас-Садр ще остане за постоянно в Ирак, но такива са надеждите на поддръжниците му. Някои от тях прекараха цялата нощ по улиците, за да успеят да го видят на живо.

Сунитите в Ирак смятат, че ас-Садр се интересува единствено от съмишлениците си и е проводник на чужда политика. „Той преди контролираше улиците, а сега е овладял и политиката", коментира 57-годишен иракчанин.