Пакистан постигна споразумение за нов заем от 7 млрд. долара с Международният валутен фонд (МВФ), предаде Асошиейтед прес.

Новият заем ще е за срок от 37 месеца. Той е насочен към укрепване на фискалната и паричната политика, както и към реформи за разширяване на данъчната основа, подобряване на управлението на държавните предприятия, засилване на конкуренцията, осигуряване на равни условия за инвестиции, увеличаване на човешкия капитал и увеличаване на социалната защита чрез увеличени щедрост и покритие в голяма социална програма.

"Програмата има за цел да се възползва от трудно спечелената макроикономическа стабилност, постигната през изминалата година чрез по-нататъшни усилия за укрепване на публичните финанси, намаляване на инфлацията, възстановяване на външните буфери и премахване на икономическите изкривявания, за да стимулира растежа, ръководен от частния сектор", заяви Нейтън Портър, ръководител на мисията на МВФ в Пакистан.

Споразумението подлежи на одобрение от изпълнителния съвет на МВФ.

По-рано тази година МВФ одобри отпускането на последния транш от 1,1 милиарда долара от спасителната програма за Пакистан на стойнсор 3 млрд. долара.

МВФ обяви напредък по споразумение с Пакистан за заем от 1,1 млрд. долара

МВФ обяви напредък по споразумение с Пакистан за заем от 1,1 млрд. долара

Средствата са последният транш от спасителния пакет от 3 милиарда долара