На 26 и 27 юни се провежда национално пълномащабно учение "Защита 2024", в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй". За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа. При изпълнение на конкретни учебни задачи е възможно придвижване на специализирана техника и оборудване.

Това съобщават от пресцентъра на МВР. 

Кабинетът одобри нов договор за застраховка на АЕЦ "Козлодуй"

Кабинетът одобри нов договор за застраховка на АЕЦ "Козлодуй"

Срокът на досегашния договор изтича на 31 юли

Заместник-министър Тони Тодоров взе участие в заседанието на Националния оперативен щаб, сформиран в рамките на пълномащабното учение "Защита 2024".

Ток подчерта, че учението се провежда на всеки 5 години по различни теми. Целта е да се извърши реална проверка на готовността на всички институции в държавата по отношение на решаване на казуси при възникване на бедствени ситуации.

"Защита 2024" е разписано от министър-председателя, на основание на което е сформиран национален щаб с водеща роля на Министерството на вътрешните работи, поясни заместник-министърът. Участниците в националния щаб, който започна работа, се дискутират и отработват различни казуси, възникващи в хода на учението.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов даде подробности около разработения сценарий на провеждащото се учение. По думите му основната задача е да бъде тестван начинът на работа на външния авариен план на АЕЦ Козлодуй, който е част от Националния план за защита при бедствия.

Сценарият на учебната ситуация, стартирала в 9 часа тази сутрин, се основава на непрекъснато нарастваща оперативна обстановка, при която екипите на Единната спасителна система са изправени пред различни по вид и динамика предизвикателства, информира директорът на ГДПБЗН. Започва с подаден сигнал за възникнал пожар в открита разпределителна уредба и незабавно насочване на екипи на пожарната за потушаване на огъня. Междувременно става ясно, че инцидентът е предизвикан от злонамерени действия на група лица, за установяването и неутрализирането на които са предприети оперативни действия от полицейските служители. Сценарият се задълбочава, след като вследствие на възникналия пожар е нарушено охлаждането на централата, което налага бързи мерки за дислоциране на хидромоторни помпи. Главен комисар Джартов посочи, че в утрешния ден предстои изграждането на контролни пропускателни пунктове, на които ще се извърши учебна деконтаминация, ще бъде изолиран и магазин, за да се илюстрира начинът, по който се защитава от изпускане на евентуално радиоактивни отпадъци.

Румен Радев иска финансова рамка и ясни срокове за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй"

Румен Радев иска финансова рамка и ясни срокове за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй"

Той се срещна с ръководството на "Хюндай"

Периодичното провеждане на тези тренировки дава възможност да се проследи в реално време взимането на управленски решения за защита на населението при възникване на редица ситуации, както и прилагането им на терен.

На 14 юни 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.