Партньорството с Република Корея в сферата на ядрената енергетика е възможност за България да се развива на по-високо технологично ниво, както и за по-активен двустранен научен обмен, така че в бъдеще страната ни да бъде автономна в техническата експлоатация на новите блокове. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на компанията "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън", която беше избрана за провеждане на преговор за изграждане 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на президентството.

На срещата Радев е изразил интереса на страната ни проектът да бъде завършен в срок и при ясни финансови параметри, тъй като световната практика показва, че за изграждането на ядрени мощности са необходими много години и често финансовите параметри се променят във времето.

Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е проект от национално значение за България и трябва да води към засилване на двустранното партньорство с Република Корея във високите технологии и инвестициите, категоричен е държавният глава.

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" - част от сагата "Завладяната държава"

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" - част от сагата "Завладяната държава"

Цената на една нова ядрена мощност ще доведе минимум до 125% по-високи разходи на електроенергия на пазара

Радев също посочи, че изграждането на нови ядрени блокове е сериозно предизвикателство, но има два важни фактора за успех и това са българската експертиза и опит в безопасното експлоатиране на ядрени мощности в продължение на половин век и експертиза на компанията в тази област.

В тази връзка президентът призова да бъдат включени повече български компании и специалисти в областта на ядрената енергетиката при изграждането на новите мощности в АЕЦ "Козлодуй".

От ръководството на "Хюндай" са благодарили за оказаната възможност да обсъдят перспективите пред българската ядрена енергетика с държавния глава и увериха, че работят проектът по изграждане на 7-и и 8-и блок да бъде вместен в заложените времеви рамки. Те трябва да бъдат завършени в периода 2033-2035 г.

По-рано днес корейската компания е подписала меморандум за сътрудничество и разбирателство с "Главболгарстрой", включително за строежа новите блокове в АЕЦ "Козлодуй".

Припомняме, че днес беше събитието за представяне на компанията "Хюндай" в София, на което присъства и енергийният министър Владимир Малинов. Но събитието беше белязано от опасенията на ядреният експерт професор Георги Касчиев относно последния инцидент в АЕЦ "Козлодуй", който е свързан с топлоносител, който е изтекъл през контура на реактора в обем от 30 куб.м радиоактивна и корозионно активна вода.

На 14 юни 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.

Човешка грешка е довела до инцидента в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Човешка грешка е довела до инцидента в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Служителят, отговорен за инцидента, е отстранен от длъжност