Няма изтичане на радиоактивни води при ремонта на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това увери енергийният министър Владимир Малинов и отхвърли информацията за изтичане на радиоактивна вода при ремонта, предаде БНР.

Малинов е категоричен, че няма опасност за работещите в централата и за населението, като допълни, че по информяцията, която има, заместник-директорът на електроцентрала е уверил, че няма радиоактивна опасност и не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав. Уведомена е и Агенцията за ядрено регулиране, допълни енергийният министър.

Припомняме, че ядреният експерт професор Георги Касчиев сподели в студиото на Би Ти Ви своите опасения относно последния инцидент в АЕЦ "Козлодуй", като поясни, че топлоносителят, който е изтекъл през контура на реактора, е в обем от 30 куб.м радиоактивна и корозионно активна вода.

На 14 юни 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. 

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправности

Блокът ще бъде спрян на 15 юни

На събитието за представяне на компанията "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), която беше избрана за провеждане на преговор за изграждане на 7-ми и 8-ми блок АЕЦ "Козлодуй", в София, Малинов е посочил, че изграждането на двата нови блока ще осигури сигурна и чиста енергия за индустриалните и битовите потребители в България. Ядрената енергетика у нас е част от икономическата, а и от националната сигурност на държавата, категоричен е служебният енергиен министър.

"Приетите от 49-ото Народно събрание решения за избор на технологията AP1000 на американската компания "Уестингхаус" и световния лидер в изграждането на ядрени блокове "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" направиха процесът необратим. Разчитаме на тяхното сътрудничество за успешната реализация на проекта", каза още той.

По думите на Владимир Малинов изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй" следва да се реализира в най-кратки срокове, в конкурентна среда и при най-добри икономически условия.

През втората половина на следващата година трябва да се изпълнят три успоредни процеса - осигуряване на финансирането, подготовката на базовия проект за 7-ми и 8-ми блок и взимане на окончателно инвестиционно решение, обясни енергийният министър, като припомни резултатите от проведените от него срещи във Вашингтон, в рамките на които бе поет твърд ангажимент на американската "Ексим Банк" както по отношение на финансирането на участието на "Уестингхаус" в проекта, така и за осигуряване на част от участието на българския бизнес в него. Предстоят разговори и с корейската банка за Експортно финансиране.

Също така българският бизнес ще участва с минимум 30% в доставките и изграждането на 7-ми и 8-ми блок. В пиковите моменти от изграждането на нови ядрени мощности очакваме пряко ангажираните на площадката да достигат 10 000 души, поясни Малинов и завърши, че трябва да започнем да работим от сега, за да създадем необходимата довеждаща инфраструктура и да гарантираме безопасни условия на труд. 

Зелена светлина за преговори за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Зелена светлина за преговори за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Първо ще се осигури финансиране, ще се подпише договор и ще се уточнят всички клаузи по изграждането на двата блока