Правителството на Обединеното кралство беше принудено да изясни в петък, че бъдещето на Владимир Путин е "въпрос на руския народ" - след като младши министър предположи, че Великобритания може да се oпита да го "отстрани", предава "Ройтерс".

Лора Фарис, министър на жертвите и защитата в правителството на Обединеното кралство, каза в изява на BBC в четвъртък вечерта, че ако Великобритания работи със съюзниците си, за да поддържа подкрепата за Украйна, руският президент може "в крайна сметка" да бъде отстранен от власт.

Войната в Украйна, каза Фарис, "струва много на Путин. Това му струва пари, струва му политически капитал, струва му подкрепата на руските граждани.

Тя добави: "И, знаете ли, ние сами не можем да определим бъдещето му, но колективно, с НАТО, с подкрепата на нашите съюзници, поддържането на подкрепата за Украйна -  ако ги видим да триумфират - е единственият начин в крайна сметка да успеем да го отстраним от власт".

Дори след инвазията на Русия в Украйна, правителството на Обединеното кралство многократно е настоявало, че отстраняването на Путин не е една от целите на страната.

Притиснат от репортери в петък, говорителят на Риши Сунак отказа да каже дали премиерът е съгласен с коментарите на Фарис.

"Бъдещето на Владимир Путин е въпрос на руския народ", каза официалният заместник-говорител на премиера.

Те добавиха: "И преди сме говорили за Путин и неговата незаконна война. Руският народ трябва да реши бъдещето на Русия.

Великобритания въведе нови санкции за втората годишнина от войната в Украйна

Великобритания въведе нови санкции за втората годишнина от войната в Украйна

Те са насочени към производители на боеприпаси, компании за електроника и компании, търгуващи с диаманти и петрол