В някои окръзи в Китай ще започнат да забраняват на неваксинирани хора да влизат в училища, болници, супермаркети и други обществени места към края на юли или началото на август, информира "Бизнес инсайдър".

Местните окръзи в най-малко 12 от общо 22-те провинции на Китай обявиха нови мерки, които ще засилят наблюдението и ограниченията за неваксинираните жители всеки път, когато се опитат да влязат в десетки общи пространства. Други места с ограничен достъп включват фитнес зали, хотели, интернет кафенета, бензиностанции и банки, въпреки че точният списък варира от окръг до окръг.

Китай ускорява ваксинацията си срещу COVID-19

Китай ускорява ваксинацията си срещу COVID-19

Прилагат по 10 млн. дози за седмица, искат да ваксинират поне 40% от населението

Ваксинирането е "дълг и задължение" на всеки гражданин, се казва в едно известие, в което също така се изтъква "тежката и сложна" пандемична ситуация в чужбина.

Повечето от тези окръзи заявиха, че тежестта ще бъде върху управлението на различните училища, обществени зони и институции да наложат своите ограничения.

Някои от тях, като например град Луджоу в провинция Съчуан, само изискват неваксинираните хора да предоставят лични данни и информация за контакт при влизане в такива места, като добавят, че трябва да бъдат насърчавани да се ваксинират.

Други са обявили пълни забрани за онези, които все още не са се ваксинирали, като окръг Юеху в провинция Цзянси.

Китай вече има 4 ваксини срещу COVID-19

Китай вече има 4 ваксини срещу COVID-19

Китай изнася ваксините на Sinovac и Sinopharm

Един окръг, окръг Танге в провинция Хенан, заяви, че неговите правителствени агенции ще спрат да плащат на служителите, ако не се ваксинират, съобщават местни медии.

Досега обявленията са направени само на местно ниво; Пекин все още не е направил ваксините задължителни в цялата страна. Но новите ограничения са в съответствие със стремежа на Китай да достигне ниво от 80% на ваксинация - целта за стаден имунитет, която държавните медии често обсъждат.

Китай съобщава, че досега е приложил 1,4 млрд. дози ваксини, почти достатъчно да даде на цялото население една доза, въпреки че не е ясно колко хора са получили две дози. Повечето от тези дози са местно произведените ваксини Sinovac или Sinopharm.

Процентът на заразените с COVID-19 рязко е намалял, след като през февруари 2020 г. достигна пик от 31 333 заразени на ден, най-вече заради бързите затваряния на градове, в които се наблюдават малки огнища.