Китай ускори ваксинациите си срещу COVID-19, прилагайки 10 милиона дози за около седмица и обмисля разнообразни визови политики, базирани на ваксинация и вирусни състояния в различни страни, предаде "Ройтерс".

От събота страната е администрирала 74,96 милиона дози ваксини, заяви говорителят на здравната комисия Ми Фенг. Това е повече от 64,98 милиона към 14 март.

Китай се стреми да ваксинира 40% от своите 1,4 милиарда души до средата на годината, според държавни медии и топ здравен съветник. Китай беше сред първите страни, които започнаха да прилагат ваксини миналата година и да изнасят милиони дози, но степента на ваксинация е изостанала от тази на страни като Израел и САЩ.

Повече от 70 милиона дози от изстрела на Sinovac Biotech са приложени в световен мащаб, каза говорител на компанията, без да уточнява колко от тях са били прилагани в Китай.

Китай се бори с най-голямата коронавирус вълна от март 2020 г.

Китай се бори с най-голямата коронавирус вълна от март 2020 г.

Общият брой на заразените се увеличи до 124 от 80

Пекин обмисля диференцирани политики за издаване на визи, полети и контрол върху броя на хората, пристигащи в Китай, въз основа на напредъка на ваксинацията и ситуацията с COVID-19 в различни страни.

"Засега не освобождаваме ваксинираните хора от мерки за тестване и изолация", каза Фън Зидзян, заместник-директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (China CDC).

Той поясни, че Китай ще обърне внимание на международния напредък в разработването на "паспорти за ваксини" и може да коригира мерките за ограничаване на вируса, след като местното население достигне високо ниво на имунизация.

Целогодишното производство на ваксини в Китай може напълно да отговори на нуждите на цялата страна, заяви служителят на Министерството на промишлеността и информационните технологии Мао Джунфън.

Той каза, че доставките на материали за производство на ваксини, включително стъклени флакони и спринцовки, са "относително стабилни".

Страните с висок дял на възрастните хора трябва да имат приоритет за ваксинация, каза Ву Зуню, главен епидемиолог в Китайската CDC.

Китай си постави за цел да ваксинира 40% от населението до края на юли

Китай си постави за цел да ваксинира 40% от населението до края на юли

До 28 февруари в страната са поставени 50,52 милиона дози

Ако всички страни продължат напред с ваксинационните си програми с еднакви темпове, възможно е всяка държава да достигне само 10% или 30% имунитет, недостатъчен за защита на населението, обясни Ву на Китайския форум за развитие в Пекин. 

"Трябва да достигнем 70% -80% в една държава възможно най-скоро, след това във втора държава, след това в трета държава", каза Ву.

Китай одобри четири местно разработени ваксини за обществена употреба от Sinovac, CanSino Biologics и две единици от Китайската национална фармацевтична група (Sinopharm).

Петата ваксина, разработена от Института по микробиология на Китайската академия на науките, беше одобрена за спешна употреба миналата седмица.

Китай вече има 4 ваксини срещу COVID-19

Китай вече има 4 ваксини срещу COVID-19

Китай изнася ваксините на Sinovac и Sinopharm