Изпращането на танкове и артилерийски оръдия в Украйна за укрепване на военните усилия на страната ще направи британската армия по-слаба. Tова заяви началникът на британската армия генерал сър Патрик Сандърс в съобщение, изпратено до войските и видяно от BBC.

Той пише, че Украйна ще използва добре британските дарения в битката с Русия. Но това също ще остави британската армия "временно по-слаба".

Обединеното кралство се ангажира да изпрати 14 танка Challenger 2 на фронтовата линия. Очаква се да бъдат доставени и около 30 AS90 - големи самоходни оръдия.

Ген Сандърс, началник на британската армия, каза на войниците, че гарантирането на поражението на Русия в Украйна "ни прави по-безопасни". Но той каза, че е жизненоважно "военната способност" на армията да бъде възстановена с темпове.

Британия изпраща танкове, дронове, оръдия и ракети на Украйна
Обновена

Британия изпраща танкове, дронове, оръдия и ракети на Украйна

Уолъс обяви, че украинците "могат да преминат към изгонване на руските сили от украинска земя

"Няма съмнение, че нашият избор ще повлияе на способността ни да мобилизираме армията срещу острата и трайна заплаха, която Русия представлява, и да изпълним задълженията си към НАТО", добави той.

Припомняме, че пред Камарата на общините в понеделник, министърът на отбраната Бен Уолъс подчерта необходимостта от реинвестиране в армията.

Той каза на депутатите, че неговият отдел сега обмисля дали армията се нуждае от по-голям танков флот след войната в Украйна.

Уолъс добави, че също така ще надгражда с темпове програмата за модернизация на армията, по-специално върху артилерията.

Меморандумът на генерал Сандърс до войските е също толкова послание към Министерството на финансите да изпълни обещанието на правителството да модернизира армията.

Той изяснява, че армията прави жертви, за да помогне на Украйна да спечели войната.

Министерството на отбраната обеща да похарчи 24 милиарда паунда за превъоръжаване на армията през следващото десетилетие. Но голяма част от този нов комплект - включително модернизирани танкове и нови бронирани превозни средства - няма да бъде напълно оперативен до началото на 2030 г.

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

За Шолц доставките на тежки оръжия зависят от координацията "с нашия трансатлантически партньор"