Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс обяви в понеделник, обръщайки се към Камарата на общините на Обединеното кралство, подробности за последния пакет военна помощ, който ще бъде доставен на Украйна.

Пакетът съдържа "ескадрила от танкове Challenger 2", заедно със стотици бронирани и защитни превозни средства, включително Bulldog. Ще бъдат осигурени и десетки дронове, оръдия AS-90 и още 100 000 артилерийски снаряда.

Освен това Обединеното кралство ще достави на Киев още стотици "сложни ракети" и допълнителни части, които ще поддържат танковете и бойните бронирани машини.

"Днешният пакет е важно увеличение към способностите на Украйна. Това означава, че те могат да преминат към изгонване на руските сили от украинска земя", подчерта Уолъс.

Великобритания обмисля изпращане на танкове на Киев

Великобритания обмисля изпращане на танкове на Киев

Лондон може да предостави около десет машини

Германия трябва да даде зелена светлина за дарение на своите танкове Leopard 2 на Украйна, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство пред депутатите, пише "Политико".

Съобщението на Обединеното кралство идва, след като Франция в петък обеща да изпрати леки бойни танкове AMX-10 RC в Киев след два месеца.

Поздравявайки Франция за това решение, Уолъс насърчи германските министри да последват примера, като дарят танкове Leopard 2 и упълномощи трети страни също да направят това. Министрите на отбраната от западните съюзници на Украйна ще се срещнат в петък в американската база Рамщайн, Германия, за да обсъдят по-нататъшна военна подкрепа за Киев.

"След дискусии със Съединените щати и нашите европейски съюзници се надяваме, че примерът, даден от французите и нас, ще позволи на тези страни, които притежават танкове Leopard, също да дарят", каза Уолъс. "Знам, че има няколко държави, които искат да направят същото - никой не го прави сам".

"Бих призовал германските си колеги да направят това. Тези танкове не са нападателни, когато се използват за отбранителни методи", добави той.

Уолъс каза, че Русия е загубила около 1600 бойни танка от началото на войната и твърди, че използва принудителния труд на затворници за производство на оръжия.

Той описа назначаването от Русия на Валери Герасимов за началник на генералния щаб и заместник-министър на отбраната миналата седмица като "със сигурност значимо".

"Путин очевидно остава оптимистичен и тъй като уважението на Герасимов към президента е несъмнено, сега бихме очаквали тенденция към руска офанзива, без значение колко човешки жертви я придружава", каза той.

Украинските военнослужещи ще бъдат "незабавно" обучени за работа с танкове в Обединеното кралство и в други европейски страни, включително Германия, но САЩ ще ръководят голяма част от това формационно обучение, каза Уолъс.

Русия се закани на Великобритания, че танковете ѝ "ще изгорят" в Украйна

Русия се закани на Великобритания, че танковете ѝ "ще изгорят" в Украйна

Западът използвал Украйна като инструмент за постигане на антируските си цели