Министърът на отбраната Хулуси Акар пътува до Либия в събота, заедно с висши военни офицери, за да инспектира турските части, разположени в разкъсаната от войната страна, съобщи в. "Сабах".

Непланираното посещение идва, след като генералът от източната част на Либия Халифа Хафтар призова своите бойци да "прогонят" турските сили, подкрепящи признатото от ООН правителство, тъй като преговорите се проточват за прекратяване на дългогодишна война в богатата на петрол държава.

Турция удължава с 18 месеца мисията си в Либия

Турция удължава с 18 месеца мисията си в Либия

Примирието там е важно, но крехко, според депутатите от управляващата партия

Подкрепата на Турция за подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие (GNA) в Триполи помогна да се предотврати офанзива на Haftar с руски, египетски и Обединени арабски емирства, подкрепяни през април 2019 г.

През октомври страните постигнаха споразумение за прекратяване на огъня, с което официално прекратиха бойните действия и поставиха началото на изборите в края на следващата година.

Хафтар обаче заяви, че "няма да има мир", докато турското присъствие продължи, в обръщение по повод 69-годишнината от независимостта на Либия в четвъртък.

Експратеник на ООН  оптимист за Либия

Експратеник на ООН оптимист за Либия

Но десетилетна война не може да приключи за ден

"Следователно ще вземем отново оръжие, за да създадем нашия мир със собствените си ръце ... и тъй като Турция отхвърля мира и избира война, се подгответе да изгоните окупатора чрез вяра, воля и оръжия," каза Хафтар.

Тази седмица турският парламент прие предложение за удължаване на турската мисия в Либия с 18 месеца.