Най-високопоставеният американски генерал е провел необявени разговори с преговарящите за мир талибани в Персийския залив, за да настоява за намаляване на насилието в Афганистан, дори след като високопоставени американски служители в Кабул предупредиха, че засилените атаки на талибаните застрашават зараждащите се мирни преговори на екстремистката групировка с афганистанското правителство.

Армейски генерал Марк А. Мили, председател на Съвместните началник щабове на въоръжените сили на САЩ, се е срещнал за около два часа с талибанските преговарящи в катарската столица Доха във вторник и е отлетял вчера за Кабул, за да обсъди мирния процес с афганистанския президент Ашраф Гани, информира "Асошиейтед прес".

Афганистан и талибаните с първо споразумение от началото на войната

Афганистан и талибаните с първо споразумение от началото на войната

Това е първото писмено споразумение в продължаващата вече 19 г. война

Срещите на Мили се състояха на фона на ново съкращаване на американските войски, въпреки че при настоящата американска политика пълното изтегляне зависи от това талибаните да ограничат нападенията в цялата страна.

"Най-важната част от дискусиите, които проведох както с талибаните, така и с правителството на Афганистан, беше необходимостта от незабавно ограничаване на насилието", отбеляза Мили пред трима репортери, включително един от "Асошиейтед прес", които го придружиха до Катар и Афганистан. "Всичко останало зависи от това", подчерта той.

Съгласно основни правила, определени от Мили от съображения за сигурност, пътуващите с него журналисти са се съгласили да не информират за нито един от разговорите, докато той не напусне региона. Това беше втората необявена среща на Мили с преговорния екип на талибаните; за първата, през юни, също в Доха, не беше съобщено до този момент.

Талибаните и Афганистан постигнаха споразумение за преговори

Талибаните и Афганистан постигнаха споразумение за преговори

Условията, които се състоят от 21 члена, са одобрени от двете страни

Въпреки че Мили не съобщи за пробив, неговите срещи с талибаните представляват забележителен етап - водещият генерал на Америка се изправя лице в лице с представители на групировката, управлявала Афганистан, докато не беше свалена преди 19 години този месец в ранните етапи на това, което се превърна в най-дългата война на Америка. Мили служи три пъти в Афганистан, първия път през 2003 г., а последния в периода 2013-14 г.

Армейският генерал Скот Милър, който е топ командирът на американските и коалиционните сили в Афганистан, заяви в интервю във военния си щаб в Кабул вчера, че талибаните са засилили атаките срещу афганистанските сили, особено в южните провинции Хелманд и Кандахар, и срещу пътища и друга инфраструктура.

"Моята оценка е, че това излага мирния процес на риск - колкото е повече насилието, толкова по-голям е рискът", каза Милър. Той се среща поне веднъж месечно с талибанските преговарящи като част от усилията на Вашингтон за напредване на мирния процес.

Талибаните с нова тактика - бомбардират с малки дронове

Талибаните с нова тактика - бомбардират с малки дронове

Граждански безпилотни камери, които могат да се купят от магазина

В същото интервю Рос Уилсън, най-високопоставеният американски дипломат в Кабул, заяви, че той също вижда нарастващ риск от насилието на талибаните. Той изтъкна, че това е създало "непоносима тежест" за афганистанските въоръжени сили и обществото като цяло.

В така нареченото споразумение от Доха, подписано миналия февруари от САЩ и талибаните, администрацията на американския президент Доналд Тръмп се съгласи на поетапно изтегляне на американските войски, които ще спаднат до нула войници до май 2021 г., ако условията на споразумението бъдат спазени. Едно от условията е ограничаване на насилието от страна на талибаните, което да доведе до спиране на огъня в цялата страна. Талибаните също така се съгласиха да започнат мирни преговори с афганистанското правителство, които са в ранен етап.

Талибаните настояха за спиране на въздушните удари на САЩ, които се извършват от февруари само в подкрепа на афганистански сили, които са под атака от талибаните.

Милър подчерта, че е натъжен от "умишлената кампания" на талибаните за разрушаване на пътища, мостове и друга инфраструктура като част от опитите на екстремистите да ограничат способността на афганистанското правителство да подсилва войските си.

Талибаните обвиниха САЩ в нарушаване на споразумението

Талибаните обвиниха САЩ в нарушаване на споразумението

САЩ и талибаните сключиха споразумение в Доха по-рано тази година

"Военните командири на място сега започват да правят неща, които не водят до мирни преговори и възстановяване и стабилност", настоя Милър и добави: "Очевидно талибаните използват насилието като лост" срещу афганистанското правителство.

Милър отбеляза, че изпълнява заповедта на Тръмп за намаляване на американските сили от 4 500 на 2 500 военнослужещи до 15 януари, броени дни преди Джо Байдън да положи клетва като наследник на Тръмп. Милър каза, че сега американските военнослужещи са около 4000 и ще достигнат целта от 2 500 навреме.

Байдън не е казвал публично дали ще продължи изтеглянето или как ще процедира със споразумението от Доха, договорено от мирния пратеник на Тръмп Залмай Халилзад.

Талибаните доволни от решението на Тръмп да изтегли US войските

Талибаните доволни от решението на Тръмп да изтегли US войските

Ще се отрази положително на мирните преговори за Афганистан