Въоръжените сили на САЩ защитиха въздушните си удари по позиции на талибаните миналата седмица, докато екстремистите обвиниха Вашингтон в нарушаване на споразумението, информира "Ройтерс".

Десетки хиляди бягат от интензивни боеве в Афганистан

Десетки хиляди бягат от интензивни боеве в Афганистан

Повече от 5100 семейства или 30 000 души...са избягали от боевете до момента

Талибаните предприеха голяма офанзива в южната провинция Хелманд в опит да превземат столицата й. Това принуди САЩ да подкрепят афганистанската армия с бомбардировки.

"Американските сили нарушиха споразумението от Доха под различна форма с провеждане на бомбардировки след новото развитие в Хелманд", обяви говорител на талибанското движение.

САЩ и талибаните сключиха споразумение в Доха по-рано тази година, което предвижда изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан в замяна гаранции и обещание, че екстремистите ще преговарят с правителството на Афганистан за постигане на мир.

Тръмп поиска САЩ да изтеглят войските от Афганистан до Коледа

Тръмп поиска САЩ да изтеглят войските от Афганистан до Коледа

В момента САЩ имат 8600 войници в Афганистан

Говорител на американските сили отрече, че бомбардировките са в нарушение на споразумението.

"Целият свят е свидетел на офанзивните операции на талибаните в Хелманд - атаки, които раниха и разселиха хиляди невинни афганистански цивилни", написа говорителят в "Туитър" и повтори призив "всички страни" да намалят насилието. 

Миналия месец талибаните започнаха преговори с афганистанското правителство в Доха, но изглежда двете страни не могат да договорят базисна рамка за разговори.

На 29 февруари в Катар бе сключено споразумение с талибаните. САЩ обещават да се изтеглят до средата на 2021 г. в замяна обещание на талибанското движение, че няма да позволят страната да бъде използвана от екстремисти.