Талибаните са разположили малки безпилотни летателни апарати, с които бомбардират правителствените сили при скорошни атаки, коментира в понеделник ръководителят на разузнаването на Афганистан и го определя като илюстрация на нова тактика, съобщава АФП.

Ахмад Зия Ширадж, който оглавява Националната дирекция за сигурност обясни, че талибаните използват граждански дронове за хоби, които оборудват с експлозиви.

"Дроновете, които използват, се продават на пазара, по същество те са безпилотни камери", каза Ширадж в обръщение към парламента, добавяйки, че NDS иска да спре вноса на популярните устройства.

В края на октомври, талибаните са използвали дрон, за да бомбардират комплекса на губернатора на Провинция Кундуз. Ширадж не потвърди доклада, но отбеляза, че талибаните са използвали дронове в Кундуз и Провинции Пактия.

Докато техниката е нова за талибаните, джихадистите от "Ислямска държава", действащи в Ирак и Сирия започна да използва самолети играчки и малки дронове с камери през 2016 г. за пренасяне на експлозиви.

"Ислямска държава" поддържа малко, но смъртоносно присъствие в Афганистан. "Унищожихме техния лидерски кръг, но вторият им ешелон е млад и все още е активен", добави Ширадж.

Британия ще последва САЩ с изтегляне на войски от Афганистан

Британия ще последва САЩ с изтегляне на войски от Афганистан

Но предвижда увеличено военното финасиране и ще може да остава повече, където е необходимо по света