Великобритания вероятно ще последва Съединените щати за намаляване на войските в Афганистан, но ще продължи да работи със своето правителство и САЩ за защита на сигурността на страната, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

Пентагонът заяви във вторник, че президентът Доналд Тръмп ще намали рязко броя на американските сили в Афганистан от 4500 на 2500 до средата на януари.

Уолъс каза, че американците не се оттеглят напълно на този етап, както и Великобритания. "Очаквам, ако те (САЩ) намалят на някакъв етап и ние ще го направим."

Тръмп може да изтегли войските от Сомалия като част от глобалното оттегляне

Тръмп може да изтегли войските от Сомалия като част от глобалното оттегляне

Сомалия е крайъгълен камък в борбата с тероризма, оттегляне ще помогне на терористите от "Ал Кайда" и "Ал Шабааб"

Уолъс заяви, че Великобритания има ограничен обхват да действа независимо от най-големия си съюзник, но увеличеното финансиране, за което се е съгласил с финансовото министерство, в бъдеще ще даде на страната по-големи възможности.

"Част от този преглед на отбраната е как Великобритания може да бъде по-независима", каза той пред Sky News. "Как можем да се допълваме по целия свят. Ако една или друга сила се изтегли и ние ... решим, че искаме да останем по-дълго, бихме могли да го направим. "

"В момента, ако Съединените щати едностранно се изтеглят от някои от тези страни, ние сме изправени пред предизвикателство."

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

САЩ се изтеглят от Ирак и Афганистан

Това става преди Байдън да влезе в Белия дом