Началникът на съвместното командване на САЩ генерал Марк Мили разговаря по телефона с началника на руския генерален щаб Валери Герасимов, съобщи Пентагонът в четвъртък. Това е първият разговор между двамата след руската инвазия в Украйна, предава Ройтерс.

"Военните лидери обсъдиха няколко проблема, свързани със сигурността, и се съгласиха да запазят комуникационните линии отворени", каза говорител на Мили. "Съгласно досегашната практика, конкретните подробности от техния разговор ще бъдат запазени в тайна", добави говорителят.

Руската агенция РИА Новости, позовавайки се на руското министерство на отбраната, съобщи, че двамата военни лидери са обсъдили въпроси от "взаимен интерес", включително Украйна.

Разговорът се проведе, след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с руския си колега миналата седмица, когато го призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.

Съединените щати и Русия създадоха гореща линия след началото на руската инвазия на 24 февруари, за да предотвратят погрешна информация и каквото и да е разширяване на конфликта.

Горещата линия е отворена телефонна линия, базирана в щаба на Европейското командване в Щутгарт, Германия, и за нея отговаря американския генерал от ВВС Тод Уолтърс, който ръководи всички американски сили в Европа.

Говорейки в Брюксел в четвъртък, Уолтърс каза, че се надява разговорът между Мили и Герасимов да се превърне в "една крачка по-близо до дипломатическото решение в Украйна".

Припомняме, че напоследък се заговори, че генерал Герасимов може да е бил ранен по време на заседание на високопоставени руски военни, проведено в окупираните територии на Украйна. Имаше предположения, че той е бил свален от руския президент Владимир Путин заради провалите на руската кампания в Украйна. Всички тези спекулации се дължат на "изчезването" на генерал Герасимов от медийния фокус. Появиха се съобщения, че Путин лично командвал военните действия в Украйна дори и на ниво полковник.

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов е бил в Източна Украйна

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов е бил в Източна Украйна

Тръгнал е от Изюм преди атаката срещу руските сили