Над 100 хил. деца не могат да напуснат контролираната от опозицията източна част на сирийския град на Алепо, обсадена от правителствените сили.

За това съобщи днес изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, който призова към скорошно установяване на хуманитарна пауза в града, пише ТАСС.

„Над сто хиляди деца са блокирани в източните райони на Алепо“, заяви Лейк, добавяйки, че западната част на града е била напусната от 35 хил. души.

„Децата в Алепо не трябва да живеят в постоянен страх от нападение в един от най-опасните градове на света. Но докато няма мир, отчаяно са необходими хуманитарни примирия, прекратявания на бойните действия и постоянен достъп, за да се спасяват хората и да им се подари надежда“, добави той.

От август 2012 г. Алепо е разделен на две части. Западните му квартали са заети от сирийската армия, а източните се намират под контрола на въоръжените формирования. В началото на юли месец боевете се ожесточиха.
По оценките на ООН поне два милиона жители на Алепо и околностите се нуждаят от хуманитарна помощ, а единственото трасе, което води до източните част на града, е закрито заради бойни действия.

Днес в Женева се провеждат преговори по темата Сирия между външните министри на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров. Към разговорите се присъедини и специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

Кери и Лавров с яснота за бъдещето на Сирия, но без конкретика

Кери и Лавров с яснота за бъдещето на Сирия, но без конкретика

След разговори в Женева, продължили над 12 часа

По-рано от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че именно Алепо ще бъде една от основните тема на преговорите.

В ООН в сряда изразиха надежда, че САЩ и Русия могат да постигнат прогрес по подготовка на 48-часово прекратяване на огъня в Алепо, за което настоява и световната организация.

Нито Вашингтон, нито Москва не дават признаци, че ще бъде постигнато споразумение, но изглежда, че има напредък по въпроса за обсадения град.