Дълги, но конструктивни са били преговорите за Сирия и Украйна в Женева, водени между министрите на външните работи на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров.

Такова определение даде американският държавен секретар Кери след приключвано на повече от 12 часа разговори с колегата си, съобщава ТАСС.

Джон Кери благодари на Лавров, че „цял ден той бе с мен на преговорите".

Конкретни договореност в изявленията след срещата не се посочват.

Прекратяването на огъня беше ценно, но, както се убедихме, нарушаването на временното примирие стана норма, а не изключение“, коментира американският дипломат.

По думите му, ако се постигне дългосрочно прекратяване на огъня в Сирия, това би могло радикално да измени траекторията на конфликта.

Джон Кери посочи и че САЩ и Русия са постигнали яснота за това, какво предстои да се направи по темата Сирия, след като и последните технически консултации бъдат завършени.

Между двете преговарящи страни има съгласие за това, че военно решние на кризата в Сирия не може да има, посочва още Кери.

"Ние имаме относителна яснота за пътя в бъдеще, за пътя напред", заявява той.

Над 100 хиляди деца не могат да напуснат Алепо

Над 100 хиляди деца не могат да напуснат Алепо

В Женева текат преговори между Джон Кери и Сергей Лавров

Американският държавен секретар допълва, че има още някои нерешени проблеми между Русия и САЩ по конфликта в Сирия, но без да уточнява кои са те.
По тях предстоят да продължат да работят експерти в следващите дни в Женева.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заявява, че Русия и САЩ са успели да направят няколко важни крачки напред по урегулирането на сирийския конфликт.

Както отбелязва дипломатът, "страните успяват да намерят все повече точки на съприкосновение в Сирия".

 

Припомняме, следобед към разговорите се присъедини и специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура.

По-рано от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че обсаденият град Алепо ще бъде една от основните тема на преговорите. В изявлението на Кери обаче не се каза нищо за Алепо.

В ООН в сряда изразиха надежда, че САЩ и Русия могат да постигнат прогрес по подготовка на 48-часово прекратяване на огъня в Алепо, за което настоява и световната организация, с което да се даде възможност за хуманитарен коридор.