Повече от 1000 турски дипломати, държавни служители и членовете на техните семейства са подали молби за убежище в Германия след неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г., съобщава ДПА.

До началото на март около 288 кандидатури са били подадени от турски граждани, притежаващи дипломатически паспорти, а други 772 от такива с официални или служебни паспорти. Това обявиха от Федералната агенция по миграцията и бежанците в Германия.

Рязък скок на бягащите турци, искащи политическо убежище в Гърция

Рязък скок на бягащите турци, искащи политическо убежище в Гърция

Страхуват се за живота си

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган въведе извънредно положение и предприе репресивни мерки срещу политическите си противници и заподозрени привърженици на преврата непосредствено след провалилия се пуч.

Около 50 хил. души бяха хвърлени в затворите, докато други 150 хил. държавни служители бяха уволнени или отстранени от длъжност.

Само през 2018 г. повече от 1400 турски граждани са подали молба за убежище в Германия. Общият брой на заявленията за миналата година възлиза на около 8 500 души, като повече от една четвърт от тях са одобрени за статут на бежанец.

Само 8% от приблизително 5 700 турски молби за убежище са били одобрени през 2016 година.

Германия продължава да отчита сериозен спад на молбите за убежище

Германия продължава да отчита сериозен спад на молбите за убежище

12 285 души са подали молба за убежище в страната през януари