Повече от 19 600 души са били разселени в Ливан на фона на нарастване напрежението между Израел и "Хизбула" на южната граница на страната. Това показват данни, публикувани в понеделник от агенция на ООН, съобщава АФП.

"Увеличаването на трансграничните инциденти" е довело до разселването на 19 646 души в Ливан, "както на юг, така и на други места в страната", каза Международната организация по миграция (МОМ). Очакваме броят им да нарасне с продължаване на напрежението, или ако има ескалация на насилието, каза говорителят на МОМ Мохамедали Абунайела в изявление за АФП.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" започна атаки срещу Израел, пораждайки опасения, че групировката възнамерява да отвори фронт от Ливан в подкрепа на съюзника "Хамас".

Израел извърши трансгранични удари и бомбардировки над Ливан, докато палестински групировки също предприеха ограничени опити за проникване в Израел.

На десетки общности е казано да се евакуират в Израел, докато хиляди цивилни в Ливан са избягали, много от които се насочват към други части на юг или райони в или извън столицата Бейрут.

Ливан, борещ се с политическа парализа и продължила четири години икономическа криза, не е приложил план за евакуация, но премиерът Наджиб Микати каза, че страната разработва спешна реакция "като предпазна мярка".

Абунайела от МОМ каза, че "на фона на влошаващата се икономическа ситуация и значителното нарастване на бедността сред всички популации в Ливан, вътрешните разселвания могат да добавят допълнителен стрес към ресурсите на приемащите общности".

Повечето от разселените в момента са "приютени в приемни и семейни условия, докато има три определени училища, управлявани от местните власти, които също се използват като приюти", каза Абунайла.

Израел съобщава за шест ракети, изстреляни от Ливан

Израел съобщава за шест ракети, изстреляни от Ливан

Израелските военни са отвърнали на огъня по ракетните площадки от които са били изстреляни ракетите.

Миналата седмица кореспондент на AFP видя семейства, намерили убежище в държавни училища, превърнати в приюти в южния град Тир, където властите казаха, че търсят място за откриване на четвърти център.

Най-малко 40 души са били убити от ливанската страна на границата, сред които най-малко четирима цивилни, един от които журналистът на Ройтерс Исам Абдала.

Четирима души са убити в Израел, включително трима войници и един цивилен.

Докато размяната на око за око досега беше относително ограничена, анализаторите предупредиха, че вероятността Хизбула да засили участието си може да зависи от всяка израелска сухопътна инвазия в Газа.

Кризата в Ливан засегна основни услуги - от електричество до здравеопазване и образование.

"Здравната система на страната е изправена пред сериозен недостиг на ресурси, включително лекарства и медицински персонал, каза Абунайела. В този контекст реагирането на разселване и здравни проблеми, които могат да възникнат, може да надвие и без това крехката здравна система", предупреди той.

Израел атакува цели на Хизбула в Ливан

Израел атакува цели на Хизбула в Ливан

Обявено от контраадмирал Даниел Хагари