Броят на жертвите от бомбеното нападение в събота пред училище в афганистанската столица Кабул е нараснал до 68, а ранените вече са най-малко 165, предаде "Ройтерс". Броят на жертвите и ранените бързо нараства. Спасителни екипи все още търсят изчезнали деца. Много от загиналите и пострадалите също са деца.

Припомняме, че експлозиите станаха в западната част на Кабул, в шиитски мюсюлмански квартал, който през годините често е бил атакуван от екстремисти от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Училището е съвместна гимназия за момичета и момчета, които учат на три смени, втората от които е за ученички.

Президентът Ашраф Гани обвини талибаните за нападението, но техен говорител отрече групировката да е замесена. Атентатът бе извършен седмица след като военният контингент на САЩ и НАТО започна да напуска Афганистан.

Жертвите на атентата срещу училище в Кабул станаха 58

Жертвите на атентата срещу училище в Кабул станаха 58

Ранените са общи 150 души

Папа Франциск нарече атаката като нечовешки акт в речкъм поклонниците на площад "Свети Петър" във Ватикана в неделя. Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш също осъди нападението и изрази най-дълбоките си съболезнования към семействата на жертвите и към афганистанското правителство и хората. Осъждайки убийството на цивилни, министерството на външните работи на Индия заяви, че смъртта на повече от 50 млади момичета е направила това нападение срещу бъдещето на Афганистан. "Извършителите явно се стремят да унищожат усилените и трудно спечелени победи, които афганистанците са постигнали през последните две десетилетия", се казва в изявление. 

Изтеглянето на чуждестранните войски доведе до засилване на боевете между афганистанските сили за сигурност и талибаните.

Семейства на жертвите обвиниха правителството и западните сили, че не са прекратили насилието и продължаващата война.

Най-малко 40 убити и десетки ранени при взривове пред училище в Кабул

Най-малко 40 убити и десетки ранени при взривове пред училище в Кабул

Талибаните отричат да са извършители на клането