Съдилищата в Турция досега са постановили затвор за повече от 2000 заподозрени за неуспешния преврат от 2016 г., който целеше свалянето от власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това обявиха от турското правителство, цитирани от "Франс прес".

"От 287 съдебни дела, 171 бяха приключени: 2 140 обвиняеми бяха осъдени на затвор, а 1 447 души бяха оправдани", изтъкна правосъдният министър Абдел-Хамит Гюл.

Турция осъжда освобождаването на осем бивши военни в Гърция

Турция осъжда освобождаването на осем бивши военни в Гърция

Освобождаването от страна, която твърди, че е люлката на демокрацията, не съответства на международното право и добросъседските отношения

"Предполагам, че останалите съдебни дела ще бъдат финализирани до края на 2018 г.", допълни той.

Правителството обвинява живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен за "мозък" на неуспешния пуч, но Гюлен категорично отхвърля твърденията.

Хиляди хора, включително военнослужещи, полицаи и съдии, бяха арестувани след опита за преврат по време на репресиите срещу движението на Гюлен, което турските власти определят за терористична организация (ФЕТО).

В Турция осъдиха 104 души на доживотен затвор за участие в пуча

В Турция осъдиха 104 души на доживотен затвор за участие в пуча

Още 21 души са получили 20 години затвор за обида на Ердоган

Съдебните процеси се провеждат в няколко града в цяла Турция.

Десетки хиляди хора бяха отстранени от длъжност или уволнени от обществения сектор, включително учители, полицаи и съдии по силата на укази, издадени съгласно извънредното положение, обявено след неуспешния преврат през юли 2016 г.

Мащабът на репресиите е масово критикуван от Запада, но Анкара настоява, че са необходими за прочистването на Турция от "вируса", както го определя Ердоган, създаден от проникването на последователите на Гюлен в ключови турски институции.