Турското външно министерство осъжда продължаващия отказ на Гърция да екстрадира осем бегълци, избягали в Гърция, получили убежище и освободени въпреки обвиненията, че са участвали в опита за преврат, съобщава "Хюриет".

Въпреки че Турция очаква гръцката съдебна система да не повтаря "едни и същи грешки, като вземе подобни пристрастни решения в бъдеще", Гърция е освободила останалите седем бегълци през последните няколко дни, коментира говорителят на турския външния министър.

"Освобождаването на избягалите превратаджии не може да бъде обяснено като рутинно административно решение, свързано с периода на задържане. Освобождаването на предателите, извършили преврата с цел сваляне на демокрацията в съседна страна от страна, която твърди, че е люлката на демокрацията, не съответства нито на международното право, нито на добросъседските отношения", обяснява говорителят Аксой. С това решение "превратаджиите" ще могат да се движат свободно в Гърция, допълва той.

Гърция се превърна в сигурно убежище за превратаджии, бясна Турция

Гърция се превърна в сигурно убежище за превратаджии, бясна Турция

Било неприемливо

Адвокат, представляващ осемте турски военнослужещи, търсещи убежище след опита за преврат коментира, че двама от неговите клиенти са освободени, докато не се произнесат по техните молби. Омирос Зелиос каза, че последният от клиентите му е освободен миналата седмица. Всички живеят на тайно място под силна полицейска защита.

Гръцките съдилища отхвърлят продължаващите турски искания за екстрадирането им, за да бъдат обвинени в предполагаемо участие в преврата, твърдейки, че няма да получат справедлив съдебен процес в Турция

В Турция осъдиха 104 души на доживотен затвор за участие в пуча

В Турция осъдиха 104 души на доживотен затвор за участие в пуча

Още 21 души са получили 20 години затвор за обида на Ердоган