Около 30 415 души, включително близо 8 000 деца, са евакуирани от райони, граничещи с Украйна, поради обстрел и атаки. Това заяви руският омбудсман, цитиран от Ройтерс. Татяна Москалкова посочи, че евакуираните са настанени в близо 1000 центъра за временно настаняване в цяла Русия.

Украйна, бореща се с руската агресия от февруари 2022 г., отвърна с обстрел и други атаки срещу граничните региони на Русия. Ударите на Киев са насочени към военната инфраструктура. Украинските сили нахлуха в района на Курск през август, като поеха контрола над десетки селища и задържаха повечето позиции оттогава.

Москалкова отбеляза, че е получила жалби относно повече от 1000 руски граждани от Курск, чието местонахождение е неизвестно и за които се твърди, че са били отведени от украинските сили.

И двете страни отричат ​​да са набелязвали или затваряли цивилни, но хиляди са загинали във войната, по-голямата част от тях украинци.

Москалкова добави, че е посетила повече от 2000 украински военнопленници в Русия и че подобни посещения с руски затворници са били извършени от нейния колега в Украйна.

Шест дни пожар - какво е останало от нефтеното депо в Крим

Шест дни пожар - какво е останало от нефтеното депо в Крим

Експлозиите започнаха в нощта на 7 октомври